Επιπλέον κίνητρα και μπόνους, προκειμένου να εξακολουθήσουν οι Ελληνες να… εξασκούν το σπορ της συλλογής των αποδείξεων μελετά η κυβέρνηση, η οποία, μετά το γρήγορο κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου δείχνει τώρα να φοβάται και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί ότι με την κατάργηση δημοφιλών φοροαπαλλαγών, όπως έξοδα από γιατρούς, δικηγόρους και ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί μεν να κερδίσει περί τα 2 δισ. ευρώ, πλην – όμως – η φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους πιθανότατα θα αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης κινήτρου λήψης αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο αρχικός ενθουσιασμός για το κίνημα των αποδείξεων έχει ήδη δώσει τη θέση του σε έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πριν από την παρέλευση έξι μηνών από την εφαρμογή του μέτρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί φορολογούμενοι να είχαν ήδη κτίσει το αφορολόγητο όριό τους και είτε να έχουν χάσει τη ζέση με την οποία συνέλεγαν αποδείξεις, είτε να διαπραγματεύονται τον ΦΠΑ για να πετύχουν καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη.

Ένα φαινόμενο, το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί εφόσον υπάρξει βαθύ μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

3 σενάρια για τη θωράκιση των αποδείξεων

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τη θωράκιση του συστήματος των αποδείξεων, όπως τα επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:

– Μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

– Καθορισμό του ύψους των δαπανών που θα εκπίπτουν από τον φόρο ή το εισόδημα του φορολογουμένου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου του οικονομικού έτους που αφορά η δήλωση.

– Καθορισμό του ύψους της αξίας των αποδείξεων αλλά και του είδους που απαιτούνται για το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται επίσης μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου του οικονομικού έτους που αφορά η δήλωση.

Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι επανεξετάζονται από μηδενική βάση, αλλά δεν πρόκειται να θιγούν όσες πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα αποτελούν ταυτόχρονα και κίνητρο για όποιο μπόνους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

– Κατάργηση της έκπτωσης από το εισόδημα ή τον φόρο των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

– Συνυπολογισμό των δαπανών για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν και δίδακτρα στις αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

– Μείωση του ποσοστού 20% κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου για νοσοκομειακή περίθαλψη του ιδίου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.

– Μείωση από 20% σε 10% του ποσοστού κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου για ενοίκια κύριας κατοικίας του ιδίου και της οικογένειάς του.

kerdos.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook