Αγνοώντας τις διαφορετικές απόψεις από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, και τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο, η ΤτΕ προχώρησε μονομερώς στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Έτσι η ΤτΕ έδωσε τέλος στα διάφορα σενάρια που διέρρεαν εντέχνως από εσωτερικό και εξωτερικό, και μόνο καλό δεν έκαναν στη προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής οικονομίας και στην επιβίωση του εγχώριου τραπεζικού μας συστήματος.
Οι ελληνικές τράπεζες απάντησαν δυναμικά στην νέα αυτή πρόκληση. Η Τράπεζα Πειραιώς & η ΑΛΦΑ ανακοίνωσαν αμέσως την πρόθεση τους να προβούν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η Eurobank δήλωσε επίσης έτοιμη να υλοποιήσει ΑΜΚ ενώ η Εθνική Τράπεζα προσφεύγει προς το παρών στις αγορές με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στις συγκυρίες ενώ παράλληλα επιδιώκουν την απεμπλοκή τους από το άρμα του ΤΧΣ ώστε να μπορέσουν και πάλι να λειτουργήσουν με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η περίπτωση της Eurobank χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού, αφού συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες, την στιγμή που η διοίκηση της τράπεζας διατείνεται εδώ και καιρό ότι τα λεφτά υπάρχουν, η ΑΜΚ είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Είναι απλά το θέμα του καθορισμού της τιμής της ΑΜΚ το μοναδικό πρόβλημα που δημιουργεί τις καθυστερήσεις ή υπάρχουν και άλλα συμφέροντα (πολιτικά και οικονομικά) που κρύβονται πίσω από τις συνεχείς αναβολές ;
Κύριο χαρακτηριστικό των προγραμματιζόμενων ΑΜΚ των τραπεζών είναι το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Θα απευθύνονται δηλαδή σε νέους μετόχους, κυρίως στο εξωτερικό, και θα πραγματοποιηθούν με την μέθοδο του βιβλίου προσφορών. Η ακριβής τιμή της αύξησης θα καθορισθεί από την προσφορά και την ζήτηση, κινούμενη φυσικά μέσα σε ένα αρχικά προσδιορισθέν εύρος τιμών. Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν με σκληρή αναδοχή, δηλαδή οι ανάδοχοι των αυξήσεων δεσμεύονται να καλύψουν πλήρως τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα που μπορεί να προκύψουν.
Οι άμεσες χρηματιστηριακές συνέπειες είναι ότι :
• Δεν θα γίνει προσαρμογή της χρηματιστηριακής τιμής, αφού δεν θα γίνει αποκοπή δικαιώματος. Άρα ο παλαιός μέτοχος θα υποστεί μεν αραίωση ποσοστού, όχι απαραίτητα όμως και κεφαλαιακή ζημία.
• Στην μελλοντική πορεία της μετοχής θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο ο καθορισμός της τιμής όπου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις. Στην περίπτωση της ΑΛΦΑ και της Πειραιώς προφανώς θα επιχειρηθεί να γίνουν σε επίπεδα ψηλότερα από τις αντίστοιχες προηγούμενες αυξήσεις. Κάτι που φαίνεται εύκολο για την ΑΛΦΑ (αφού διαπραγματεύεται σημαντικά ψηλότερα σήμερα από το 0.44) και δυσκολότερο για την Πειραιώς.
Συνολικά μάλλον θετικά θα πρέπει να λειτουργήσουν οι νέες ΑΜΚ των τραπεζών, αφού θα φέρουν φρέσκα κεφάλαια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και πρόσθετη ρευστότητα στις μετοχές τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμ,ε ότι έστω και βραχυπρόθεσμα, οι μεγάλες ΑΜΚ δημιουργούν μία υπερπροσφορά τίτλων και απαιτείται συνήθως ένα χρονικό διάστημα για να χωνευθεί αυτή από την αγορά.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook