Στις ΗΠΑ η κρίση έχει προκαλέσει αύξηση των ενοικίων σε αρκετές πολιτείες, καθώς πολλοί χάνουν τα σπίτια τους ενώ η αγορά στέγης γίνεται όλο και δυσκολότερη. Έτσι, μεγάλες εταιρείες έχουν μπει στην αγορά ενοικίασης σπιτιών και αγοράζουν μαζικά “κόκκινα δάνεια” χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία για να αποκτήσουν τα υποθηκευμένα ακίνητα σε χαμηλές τιμές, ενοικίαζοντάς τα συχνά στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Είναι μια εικόνα από τις ΗΠΑ, η οποία αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg και δείχνει ανάγλυφα τι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται αυξάνει συνεχώς (23% στα στεγαστικά και 42% στα καταναλωτικά) ενώ τα εισοδήματα και οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν, ένα σκηνικό που δείχνει να ακολουθεί με χρονική υστέρηση τις εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Ελλάδα είχαν γίνει επαφές ξένων hedge funds για την αγορά “κόκκινων δανείων” αλλά το θέμα δεν προχώρησε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία στην τιμή.

Μεγάλες φίρμες της Wall Street αγοράζουν μαζικά στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση, με στόχο να αποκτήσουν σε χαμηλές τιμές τα υποθηκευμένα σπίτια και να τα νοικιάσουν, καθώς η ζήτηση για νοικιασμένα σπίτια αυξάνεται, όπως και οι τιμές των ενοικίων. Οι εταιρείες έχουν στραφεί στην αγορά “κόκκινων δανείων” γιατί μέχρι τώρα αποκτούσαν σπίτια σε χαμηλές τιμές μέσω των πλειστηριασμών, ο ρυθμός των οποίων όμως αρχίζει να επιβραδύνεται, ενώ οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. 

Οργανώσεις προστασίας των ενοικιαστών εκφράζουν φόβους για την τακτική αυτή, καθώς οι εταιρείες που αποκτούν τα δάνεια δεν θα προσφέρουν ευκαιρίες ρύθμισης στους δανειολήπτες, καθώς έχουν ισχυρό κίνητρο να τους διώξουν από τα σπίτια για να τους τα... ενοικιάσουν.

protothema.gr