Υλικά

• 10 μέτριες αγκινάρες
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 40 γρ. ανθόγαλο
• 80 γρ. παξιμάδι τριμμένο
• χυμό από 1 λεμόνι 
• 200 ml. νερό (χλιαρό)
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κόβουμε τις αγκίδες. Στο κεφάλι της αγκινάρας, χαράζουμε με ένα μικρό μαχαίρι ένα σταυρό χαράζοντας την αγκινάρα σε 4 μέρη χωρίς όμως να χωρίσουν τα κομμάτια και τις αλατοπιπερώνουμε. 

Σε πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε το ανθόγαλο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό). Βάζουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα με τη ρίζα (κεφάλι) προς τα κάτω, ώστε να πατούν όλες στον πάτο τις κατσαρόλας. 

Σβήνουμε με το λεμόνι, συμπληρώνουμε με το νερό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για 15 λεπτά. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι.

 Ψήνουμε ακόμα για 5 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλι. Αν χρειαστεί όμως ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα. Σερβίρουμε ζεστό.