Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση παρουσίαση της συλλογικής ερευνητικής εργασίας από μαθητές του Αποκόρωνα,σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/3 στην αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου Τσιβαρά. 
Η εργασία είχε τίτλο: Όταν οι φυλακές έγιναν κάστρα αγώνα,οι φυλακές του Ιτζεδίν.
Οι μαθητές προσπάθησαν να εξιστορήσουν το πώς οργάνωσαν οι φυλακισμένοι την ζωή τους , μέσα στις φυλακές ,το πώς άντεξαν μπροστά στις κακουχίες,τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.Μέσα στις φυλακές του Ιτζεδίν στο Καλάμι του Αποκόρωνα,οι πολιτικοί κρατούμενοι έιχαν οργανώσει μαθήματα μαρξισμού-λενινισμού,μετέφρασαν ξενόγλωσσα βιβλία,κατάφεραν να καλυτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης τους με σκληρούς αγώνες,μετέτρεψαν τα μπουντρούμια σε εργαστήρια λαϊκής τέχνης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, όπως ο Λευτέρης Ηλιάκης, ο Κώστας Ρακόπουλος, οι οποίοι πέρασαν ένα μέρος της ζωής τους σε αυτές τις φυλακές, και η Βαγγελιώ Ρκοπούλου.
Οι μαθητές προσπάθησαν μέσα από ερωτήσεις που έκαναν στους τότε πολιτικούς κρατούμενους,να μάθουν πώς άντεξαν στις φυλακές τόσο καιρό. Από την συζήτηση που ακολούθησε αναδέιχτηκαν οι ανεξάντλητες δυνάμεις που κρύβει ο άνθρωπος όταν συλλογικά παλεύει για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλευση.
Από την μεριά του Τ.Σ Χανίων της ΚΝΕ ο Σπύρος Αγριμάκης σημείωσε:
\”To Κόμμα μας δεν υπέγραψε δήλωση υποταγής στον καπιταλισμό ποτέ.Δεν το έκαναν οι σύντροφοί μας στις εξορίες και τα βασανηστήρια,δεν θα το κάνουμε και εμείς σήμερα.Η πρόταση του ΚΚΕ είναιν πιο αναγκαία και επιίκαιρη από ποτέ,για να δοθέι διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού.
Το επόμενο διάστημα η ΚΝΕ στις αρχές Απρίλη ετοιμάζει μαθητικά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.Καλούμε τους μαθητές του Αποκόρωνα σε μαζική συμμετοχή,να δώσουμε ζωή στα χωριά,να δείξουμε την αντίθεσή μας στην αστική τάξη,στην ΕΕ και στα κόμματα που την υπηρετούν.
Σήμερα προσπαθήσαμε μέσα από την παρουσίαση αυτής της εργασίαςν ατιμήσοουμε τους αγωνιστές που δεν λύγισαν και στις πιο δύσκολες στιγμές που πέρασε ο λαός μαςστην πρόσφατη ιστορία του.Η καλύτερη τιμή είναι η οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.Από το χωριό μέχρι το ευρωκοινοβούλιο.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook