Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία "στο πολύ εγγύς μέλλον", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Με καταμετρημένo το σύνολο των ψήφων στην Κριμαία, η υποστήριξη στην ένωση με τη Ρωσία έφτασε το 96,6%, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι για το δημοψήφισμα που έχει βυθίσει τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. 

Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, δήλωσε ότι η επίσημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 82,17%, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η εκλογική επιτροπή της Κριμαίας δεν έλαβε «κανένα παράπονο» για την ψηφοφορία. Αφότου έκλεισαν οι κάλπες, πραγματοποιήθηκε παρέλαση με ρωσικά εμβατήρια στο Ντόνετσκ και οι ρωσόφωνοι πανηγύρισαν, ενώ έντονοι ήταν οι πανηγυρισμοί και στην πλατεία Λένιν στη Συμφερόπολη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που λένε πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο επειδή ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια αυτή περιοχή.

"Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας", φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου "Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας" που είχε ψηφισθεί το 2001, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.

Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας -- το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.

Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα θέματα αυτά είτε στη Δούμα είτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όλες τις απαιτούμενες νομικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ροσίγια-24" ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ίλιας Ουμαχάνοφ.

Οι Δυτικοί θα απαντήσουν μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Οι Δυτικοί καταδίκασαν χθες, Κυριακή, το "παράνομο" δημοψήφισμα στην Κριμαία και η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον ρώσων αξιωματούχων, χωρίς πάντως να πλήξει την κεφαλή του κράτους ώστε να αφήσει την πόρτα ανοικτή στο διάλογο με τη Μόσχα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης λόγο για ενδεχόμενες επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πουτιν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν "ποτέ" το χθεσινό δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Η Ιαπωνία και ο Καναδάς συντάχθηκαν με τις δυτικές καταδίκες. Το Τόκιο κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να μη προσαρτήσει την Κριμαία κι η Οτάβα αναφέρθηκε στον "παράνομο χαρακτήρα" του "λεγόμενου δημοψηφίσματος".

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα αντιδράσουν χωρίς καθυστέρηση, ήδη σήμερα το πρωί, καθώς οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη μηνιαία σύνοδό τους.

Χωρίς να περιμένουν, οι Βρυξέλλες όπως και η Ουάσινγκτον επανέλαβαν χθες, Κυριακή, πως θεωρούν "παράνομο και αθέμιτο" το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο "αντιβαίνει στο ουκρανικό Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους", σύμφωνα με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα" της ψηφοφορίας, επανέλαβε επίσης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

"Έπειτα απ' αυτό το παράνομο δημοψήφισμα, η Ρωσία αρχίζει ντε φάκτο την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους", δήλωσε αντιδρώντας έντονα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκαϊτέ.

Χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία αυτή "ψευδο-διαβούλευση", ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο πως, "αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα", "θα υπάρξει χρήση κυρώσεων", στις οποίες συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την τελευταία έκτακτη σύνοδό τους για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου.

Το Λονδίνο, το οποίο φαινόταν ως τώρα μάλλον απρόθυμο, δήλωσε επίσης πως είναι καιρός "να υιοθετήσει (η ΕΕ) πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα", σύμφωνα με τον βρετανό υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στις Βρυξέλλες, μια νέα σύνοδος σε επίπεδο πρεσβευτών επρόκειτο να οριστικοποιήσει χθες το βράδυ "στοχευμένες" κυρώσεις σε βάρος ρώσων ή ουκρανών φιλορώσων αξιωματούχων, με τη μορφή περιορισμών στις θεωρήσεις εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

Ουδεμία επίσημη πληροφορία θα αποκαλυφθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με τον κατάλογο των προσώπων που γίνονται στόχοι κυρώσεων, ο οποίος θα μπορούσε να περιλάβει "25 ως 30 ονόματα", σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. "Πρόκειται να είναι περιορισμένος, αλλά πολιτικά σημαντικός, ώστε να σταλεί ένα σαφές μηνυμα" στη Μόσχα, διευκρίνισε μια άλλη πηγή.

Ο εν λόγω κατάλογος "θα περιλαμβάνει κοινοβουλευτικούς, μέλη οργάνων ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας...", σύμφωνα με την πηγή αυτή. Θα αφορά επίσης φιλορώσους αξιωματούχους της Κριμαίας.

Ωστόσο φαίνεται πως αποκλείεται ο κατάλογος να περιλάβει, σ' ένα πρώτο στάδιο, μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, επειδή "θα ήταν δύσκολο" να τιμωρηθούν πρόσωπα με τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει διαπραγμάτευση μιας πολιτικής λύσης.

Πράγματι οι δυτικές πρωτεύουσες διερωτούνται για τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το δημοψήφισμα. "Θα ικανοποιηθεί άραγε από την πρόσδεση της Κριμαίας στη Ρωσία ή θα επιδιώξει να επεκτείνει το πλεονέκτημά του στην ανατολική Ουκρανία;", αναρωτιέται ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Για πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, η στάση της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες δεν δημιουργεί αισιοδοξία. "Ως τώρα η Ρωσία μπλόκαρε κάθε επιλογή εξόδου από την κρίση, κάθε πρόοδο προς μια αποκλιμάκωση, και θέλει προφανώς να σταθεροποιήσει μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε", δήλωσε χθες, Κυριακή, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί,η η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει μια τρίτη σειρά κυρώσεων, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο επιβλαβείς για τη Μόσχα επειδή αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομικοί κύκλοι, κυρίως οι γερμανικοί, εκφράζουν δημοσίως ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποφασισθούν τέτοιες κυρώσεις. Ο επικεφαλής της γιγάντιας ενεργειακής εταιρείας EON, ο Γιοχάνες Τέισεν, επέστησε την προσοχή μιλώντας στο περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" για τον κίνδυνο "να ζημιωθούν χωρίς προετοιμασία" οι σχέσεις με τη Ρωσία, τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε κι αυτός χθες απρόθυμος για κυρώσεις, υπογραμμίζοντας πως πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η δική του, "θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι" σε περίπτωση που αυτές επιβληθούν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον πρόεδρο Πούτιν, να αναπτυχθούν στην Ουκρανία περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

protothema.gr