Διαδηλωτές υπό ενοικίαση, εταιρείες που “εκβιάζονται” και funds με τρελές αποδόσεις. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας για να γίνεις δισεκατομμυριούχος. Η μοντέρνα προσέγγιση των επενδύσεων έχει ως μότο ότι δεν μπορείς να αποκτήσεις πολλά, “χτίζοντας” απλά μία επιχείρηση ή αγοράζοντας μετοχές. Πρέπει να είσαι πιο δραστικός…

Βασικό είναι το λόμπινγκ. Βέβαια, είναι λίγο τρελό κάποιος να σπαταλήσει εκατομμύρια δολάρια μόνο για αυτό…. Αλλά αν ξοδέψεις κάποια χιλιάδες δολάρια και τελικά “βγάλεις” δισεκατομμύρια, ίσως να αξίζει το κόπο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων είναι ο hedge fund μάνανζερ, William Ackman.

Υπολόγισε ότι για να κερδίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εταιρεία Herbalife, έπρεπε να πιέσει την τιμή της μετοχής προς τα κάτω. Εργαλείο του; Να χρησιμοποιήσει την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης…..

Τι έκανε λοιπόν; Έπεισε ένα μέλος του Κογκρέσου να στείλει ένα e-mail στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απαιτώντας έρευνα. Πλήρωσε διαδηλωτές (!) να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για διαδήλωση και δώρισε 10.000 δολάρια στην Ένωση των Λατίνων κατοίκων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της οποίας ξεσηκώθηκε κατά της Herbalife και άσκησε πιέσεις στις ομοσπονδιακές και κρατικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, να ερευνήσει την εταιρεία.

Δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι η εταιρεία έχει κάποιο πρόβλημα, απλά θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της κρατικής εποπτείας για να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την Herbalife. Οι προσπάθειες που έκανε ο Ackman από τον Ιανουάριο άρχισαν να πιάνουν τόπο όταν ο γερουσιαστής Ed Markey (D-Mass) έγραψε επιστολές προς τις ρυθμιστικές αρχές: «Έχω σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Herbalife και ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου”.

Αποτέλεσμα; Η μετοχή υποχώρησε μόνο εκείνη την ημέρα 14%. Εκείνος σε μία ημέρα κέρδισε 1 δισ. δολάρια.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook