Στο Ηράκλειο και στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου-μετά τα Χανιά- μεταφέρεται η έκθεση «ΚΡΗΤΗ 1913 – 2013 | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ» που οργανώνεται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Χανίων), με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών \”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος\” και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Λασιθίου και Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Ρεθύμνου. 
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένωσης της νήσου με την Ελλάδα, και θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στις 8 το βράδυ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που οργανώνουν την έκθεση αναφέρθηκαν εκτενώς στο περιεχόμενο της με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ που έγιναν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στην έκθεση παρουσιάζεται μέσω αρχειακού υλικού, σχεδίων και φωτογραφιών, η επιρροή της ένωσης στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της Κρήτης. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διατυπωθούν οι απαντήσεις που έδωσε η αρχιτεκτονική στην Κρήτη στα μείζονα αιτήματα της εκατονταετίας και κυρίως σε αυτά που αφορούν τη σχέση με το παρελθόν και τη φύση, κύρια συστατικά της ιδιομορφίας του νησιού. 
Αναδεικνύεται το έργο αρχιτεκτόνων που έχουν δημιουργήσει στο νησί και επιδιώκεται η προβολή της αρχιτεκτονικής παραγωγής του 20ου αιώνα στην Κρήτη ως στοιχείο του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού της. 
Η καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αμαλία Κωτσάκη ανέφερε: «Πρόκειται για ένα υλικό ερευνητικό, και οι θέσεις που προκύπτουν από την έκθεση αυτή είναι ότι η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας στην Κρήτη προκύπτει από τρείς συνιστώσες: Την ιδιαιτερότητα της φύσης, του παρελθόντος και την αναζήτηση της έννοιας του τόπου στη τομή των δυο αυτών εννοιών. Αυτό χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της Κρήτης, την διαφοροποιεί από την υπόλοιπη Ελλάδα και την κάνει διακριτή και στον διεθνή χώρο. Αυτό καλούμαστε να αναδείξουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα».
Η Πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων ν. Ηρακλείου Φανή Κουτσούμπου επεσήμανε ότι «η έκθεση αποτελεί μια επίπονη εργασία
που ουσιαστικά βγήκε από το σύλλογο αρχιτεκτόνων ν. Χανίων, και το Πολυτεχνείο Κρήτης με την επιμέλεια της κας Κωτσάκη. Εμείς δώσαμε υλικό, είναι μια πολύ σημαντική έκθεση για την αρχιτεκτονική τα τελευταία 100 χρόνια. Πρόκειται για το αποτύπωμα των οικονομικών και κοινωνικών μετασχηματισμών όλα αυτά τα χρόνια. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν να δουν την έκθεση στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου».
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Χανίων Ειρήνη Αποστολάκη ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τους χορηγούς της έκθεσης, γιατί χωρίς την βοήθεια τους-όπως είπε- δεν θα είχαμε την δυνατότητα να την υλοποιήσουμε.
Δομή έκθεσης:
Κρητική Πολιτεία 1898 -1913: Θα παρουσιαστούν σχέδια και φωτογραφίες κτιρίων που ανεγέρθησαν κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και στους τέσσερις νομούς (ενότητες: Κτήρια Διοίκησης, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Υποδομών και Εμπορίου, Πολιτισμού, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Αστικός Σχεδιασμός και κατοικίες) – αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες – πρωτογενές αρχειακό υλικό.
Μεσοπόλεμος 1913-1940: Όμοια με τα παραπάνω, αλλά επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν Ξενοδοχεία, Εργοστάσια κλπ. Αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες – πρωτογενές αρχειακό υλικό.
Μεταπολεμική αρχιτεκτονική: Όμοια με τα παραπάνω.
Πολεοδομία: Πολεοδομικά σχέδια – φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πολεοδομική εξέλιξη πόλεων και χωριών της Κρήτης.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κα Αμαλία Κωτσάκη|Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Τον σχεδιασμό εκθεσιακού χώρου και εντύπων έχει αναλάβει η κα Λουκία Μάρθα |Αρχιτέκτων-σκηνογράφος ESA-Pari. 
Στη συλλογή υλικού συμμετείχαν αρχιτέκτονες μηχανικοί από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, καθώς και ομάδα φοιτητών.
Μέγας Χορηγός: Ίδρυμα Ωνάση
Κύριοι Χορηγοί: Elouda Hotels & Resorts|Αλφα Τεχνική ΑΕ | ΟΤΕ | COSMOTE 
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014|Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο | Ώρα 20.00
Συζήτηση με θέμα: 100 χρόνια αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Αποτιμήσεις και προοπτικές: 27 Μαρτίου 2014|Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο | Ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 17.03.2014 – 29.03.2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 13.30 και 18.00 – 21.00|Σάββατο 18:00 – 21.00|Κυριακή κλειστά- Είσοδος δωρεάν

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook