Με πολύ μεγάλη επιτυχία έπεσε η αυλαία για το workshop-εργαστήρι Τέχνης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος «Οι Γυναίκες για τις Γυναίκες, Women 4 Women» σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Δήμου Χερσονήσου.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα της Ίριδας και όλων των δράσεων που στηρίζουν την ευαισθησία και τις ιδιαίτερες ικανότητες των γυναικών του Δήμου Χερσονήσου. Κάθε ημέρα ήταν ξεχωριστή, την Τετάρτη οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την κεραμική στους Σταμνιούς, την Πέμπτη ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, έμαθαν στοιχεία για την καλλιέργεια βοτάνων και φυτών και πιο συγκεκριμένα για την καλλιέργεια του φυτού Κίσθος ο κρητικός (Cistus creticus) στην Άνω Χερσόνησο, την Παρασκευή συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα στα Μάλια και το Σάββατο ασχολήθηκαν με την ζωγραφική και την κατασκευή κοσμημάτων από ανακυκλώσιμα υλικά στην Ανώπολη με την υποστήριξη πέντε εκπαιδευτριών/ γυναικών που θα ασχοληθούν στην διοργάνωση των μαθημάτων του προγράμματος.

Η πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης « Ίριδα», Ζαχαρένια(Ρένια) Δρόσου- Καμηλάκη σχολίασε την διοργάνωση:

«Η Ίριδα πρωτοπορεί στον Δήμο Χερσονήσου με την διοργάνωση του βιωματικού εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες σε αυτό είχαν την ευκαιρία από την θεωρία να περάσουν στην πράξη και να δημιουργήσουν βγάζοντας προς τα έξω τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες.

Η ομάδα στόχου του προγράμματος αποτελείται από 45 γυναίκες άνεργες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών και μετανάστριες.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν παρακολουθούν μαθήματα δωρεάν, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα μέσα από την ενημέρωση και ενέργειες δικτύωσης να δραστηριοποιηθούν και επαγγελματικά εφόσον μελλοντικά το επιθυμούν.

Η ΜΚΟ Ίριδα δίνει διέξοδο στην επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών μέσω της ενασχόλησης με την Τέχνη, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά στο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στο εργαστήρι και:
• Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταμνιών
• Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Χερσονήσου
• Τον Σύλλογο Γυναικών Μαλίων η Εστία
• Την Μαρία Βασιλάκη στην Ανώπολη
για την φιλοξενία τους στους χώρους διοργάνωσης του εργαστηρίου.

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Οι Γυναίκες για τις Γυναίκες, Women 4 Women». Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» με Δικαιούχο την «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ)».