Με τα εργασιακά ζητήματα να παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας κάνει βήματα πίσω, ενώ σε άλλα ζητήματα προσπαθεί να εξασφαλίσει χρόνο, ζητώντας μεταβατική περίοδο.

Υποχωρεί στο θέμα των τριετιών μόνο, όμως, για τους μακροχρόνια ανέργους. Επιμένει στη θέση της για τις ομαδικές απολύσεις, υποσχόμενη, όμως, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το 2015. Δεσμεύεται για πρόβλεψη από τώρα για επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα το 2016.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση που έχει αναγάγει το θέμα -εν όψει και εκλογών- σε ένα από τα μείζονα, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει προ ημερών ότι «είναι πολιτική απόφαση η μη υπαναχώρηση στα εργασιακά», προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι η αναβάθμιση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, αρκεί και δεν χρειάζεται νομοθέτηση για την άρση του δικαιώματος βέτο του υπουργού Εργασίας, σε αιτήματα ομαδικών απολύσεων.

Ωστόσο, η τρόικα ζητά μετ\’ επιτάσεως πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.

Η συμβιβαστική λύση, που προτείνει η ελληνική πλευρά και φαίνεται να αποδέχεται η τρόικα, είναι να εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης για ένα μεταβατικό στάδιο και το 2015 να επανεξεταστεί το θέμα εάν εξακολουθήσουν να δημιουργούνται προβλήματα.

Για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των τριετιών ο συμβιβασμός της κυβέρνησης είναι να ισχύσει μείωση του κόστους των τριετιών κατά 50%, μόνο όταν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.

Πιο ανώδυνα φαίνεται να κλείνει η συμφωνία για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, όπου η διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι μικρότερη. Η τρόικα δέχθηκε τη μοιρασιά της μείωσης των εισφορών κατά 3,9%, μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (κατά 1%). Η μείωση θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο.

Ωστόσο η τρόικα κατάφερε να εκμαιεύσει και δέσμευση από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα το 2016, πρόβλεψη που θα γραφεί από τώρα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν το απόγευμα της Δευτέρας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων απόψε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως

Για πλήρη υποχώρηση στις «θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας» κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Όπως προσθέτει ο κ. Στρατούλης, «το κακόγουστο θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-τρόικας πήρε τέλος. Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, \’έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια\’ και υποχώρησε κατά κράτος στις θρασύτατες και αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας για ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων» τονίζει ο Δημ.Στρατούλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε σε ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αφού πλέον επί της ουσίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, δεν θα αποφασίζει ο υπουργός Εργασίας, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και εργοδοτών, και το 2015 να υπάρξει πλήρης απελευθέρωσή τους και με νομοθετική κατάργηση της άδειας του Υπουργού, όπως ακριβώς το ζητάει η τρόικα στέλνοντας τα ποσοστά ανεργίας σε πιο δυσθεώρητα ύψη.»

» Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει σε δυο δόσεις (2014 και 2016) την απαίτηση της τρόικας για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί δώρο μόνο για ορισμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και δυναμίτη στα εναπομείναντα οικονομικά θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης.»

» Η κυβέρνηση, τέλος, αποδέχτηκε να ανοίξει το δρόμο για οριστική κατάργηση των ήδη παγωμένων από το 2012 τριετιών μέσω της μείωσής τους κατά 50% σε νεοπροσλαμβανόμενους μακροχρόνια ανέργους μετατρέποντάς τους σε πειραματόζωα».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πρέπει να φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το γρηγορότερο δυνατό, πριν μετατρέψει την χώρα σε εργασιακό κάτεργο, τους κατοίκους της σε ανέργους και την κοινωνική ασφάλιση σε ερείπια» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook