Υλικά

• 500γρ.φασόλια μαυρομάτικα
• 1 κιλό σπανάκι
• 150 γρ. καυκαλήθρες, σε μικρά κομμάτια
• 150 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 20 γρ. ντοματοπολτό
• 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου, σπασμένη
• Νερό, ίσα να τα σκεπάζει
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό. Το αφήνουμε κατά μέρος να στραγγίσει.

Στη συνέχεια βράζουμε τα φασόλια για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν.

Τα αποσύρουμε και τα στραγγίζουμε. Σε πλατιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πολτό και ανακατεύουμε μέχρι να «μυρίσει». Ρίχνουμε το σπανάκι, τις καυκαλήθρες τα φασόλια και σκεπάζουμε με λίγο νερό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.