Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το μέτωπο αυτο έκλεισε με την τρόικα μετά κάποιες αλλαγές «τεχνικού χαρακτήρα».

«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία» και στα εργασιακά, μετά το νέο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν το πρωί και, μετά από μία ολιγόωρη διακοπή, επαναλήφθηκαν από τις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, αρχικά με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στη σύσκεψη μπήκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας Αννα Στρατινάκη.

Μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι «είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία» και πρόσθεσε ότι η αποψινή συνάντηση, αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αποχώρησε για μία περίπου ώρα και επέστρεψε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε και η Αναστασία Σακελλαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τη συνάντηση τρόικας-ΤΧΣ, κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάστηκαν κάποιες τεχνικές αλλαγές στο νόμο. Το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι διαβουλεύσεις στο μέτωπο των τραπεζών έχουν κλείσει.

Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως αποδέχονται και η διαπραγμάτευση βαίνει προς συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 η κυβέρνηση ζήτησε παράταση ώς τον Οκτώβριο, οπότε το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα.

Για το γάλα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς τα εξής: θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες, το γάλα ημέρας, το γάλα χαμηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης. Φρέσκο θα ονομάζεται το γάλα με διάρκεια ζωής ώς 10 ημέρες.

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος τρίμηνης διάρκειας κατά την οποια τα εν λόγω φάρμακα θα πωλούνται από τα φαρμακεία αποκλειστικά με πλαφόν ανώτατης τιμής. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε το θέμα θα ξανατεθεί.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τον τελικό λόγο φαίνεται ότι θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο αναβαθμίστηκε με την συμμετοχή κοινωνικών εταίρων.

in.gr

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας είχε ώς τώρα γνωμοδοτικό ρόλο και εισηγείτο στον υπουργό για θέματα ομαδικών απολύσεων. Τώρα η απόφαση θα λαμβάνεται ομόφωνα απευθείας από το όργανο αυτό.

Για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των τριετιών ο συμβιβασμός είναι να ισχύσει μείωση τους κατά 50%, μόνο όταν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.

Για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, η τρόικα δέχθηκε τη μείωση κατά 3,9%, μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (κατά 1%). Η μείωση θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο.

Ωστόσο η τρόικα κατάφερε να εκμαιεύσει και δέσμευση από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα το 2016.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook