Το Κέντρο Υποστήριξης Διπλής Διάγνωσης (Ψυχοδιαγνωστικό) είναι μία καινούργια δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2013 στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Αποτελεί περιφερειακό τμήμα ευρύτερου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται για 2 έτη από το ΕΣΠΑ.

Συνολικά, χρηματοδοτείται η λειτουργία δύο κεντρικών δομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και 5 ακόμα περιφερειακών δομών, με αυτήν του Ηρακλείου να καλύπτει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Το Κέντρο απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους με εξάρτηση από παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο, οι οποίοι εμφανίζουν ταυτόχρονα και κάποιο άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε άτομα με διπλή διάγνωση, με τελικό σκοπό την απεξάρτηση.

Κεντρικές αρχές της λειτουργίας αποτελούν η εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, η σαφής κατανόηση και περιγραφή του προβλήματος, ο σεβασμός στις προσωπικές ιδιαιτερότητες, η κατάρτιση εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδιασμού από διεπιστημονική ομάδα, η συγκράτηση του μέλους στο πρόγραμμα, η διατήρηση της αποχής, η γρήγορη σταθεροποίηση της ψυχικής διαταραχής, η προετοιμασία του μέλους για να παραπεμφθεί σύντομα και επιτυχώς στην κατάλληλη δομή για ολοκλήρωση της θεραπευτικής παρέμβασης, χωρίς να στιγματίζεται στην πορεία.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και φυσικά με την εθελοντική συμμετοχή των μελών.

Περιληπτικά, το Κέντρο αποτελεί ανοικτή ενδιάμεση δομή βραχείας ή μεσοπρόθεσμης παρέμβασης με στόχο την υποδοχή και σταθεροποίηση ατόμων με διπλή διάγνωση και η σύντομη παραπομπή τους σε άλλες δομές απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Το εύρος των θεραπευτικών παρεμβάσεων συμπεριλαμβάνει ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση, σύσταση ψυχοφαρμακευτικής αγωγής, ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, συμβουλευτική, οικογενειακές θεραπευτικές παρεμβάσεις, στοχευμένη δημιουργική απασχόληση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και επισκέψεις κατ\’ οίκον εάν κριθεί απαραίτητο. Το κέντρο στελεχώνεται από ένα Ψυχίατρο, 2 Ψυχολόγους, 2 Κοινωνικούς Λειτουργούς και μία Απόφοιτο των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η διασύνδεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας, σε επίπεδο κλινικής πρακτικής, ροής των ασθενών, παραπομπών, εκπαίδευσης και υποστήριξης κοινών δραστηριοτήτων.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και φυσικά με την εθελοντική συμμετοχή των μελών.

Το Κέντρο Υποστήριξης Διπλής Διάγνωσης (Ψυχοδιαγνωστικό) στεγάζεται στην οδό Σμπώκου 6, 1ος όροφος, τηλ. 2810322708. E-mail: [email protected] Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές από 08:30 έως 16:30, εκτός Τετάρτης που λειτουργεί 11:00 με 19:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook