Στο υπουργείο Οικονομικών μεταβαίνει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς ενημέρωσε ήδη τους 27 πρέσβεις της ΕΕ ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Αθήνα. Κατόπιν αυτών, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του κειμένου τεχνικής συμφωνίας, καθώς και δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της ευρωπαϊκής ένωσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τριμερή σε έκτακτη μυστική συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μεταδίδουν Τα Νέα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, με το οποίο συμφωνεί και η τρόικα. 14:00.

Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι» για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ένα μέρος του πολύ σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης διεξήχθη το πρωί της Τρίτης, απόντος του Πολ Τόμσεν που αναχώρησε από την Ελλάδα και αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρού. Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και ο Γ.Στουρνάρας.

Τρία δύσκολα θέματα εμπόδισαν και την Δευτέρα τη συμφωνία: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Παρά τις δυσκολίες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε το πρωί της Τρίτης: «Πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά. Ελπίζουμε ότι το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία… ένα staff-level agreement (κείμενο τεχνικής συμφωνίας)».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook