«O ρόλος του Δήμου στην υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών Ακρωτηρίου από τη δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πρώτα ο άνθρωπος, με ομιλητές, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο Τομέα Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον γιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Χανίων Μηνά Βουλγαρίδη, τον γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Αρωνίου Δημήτρη Μακρέα και τον επικεφαλής της κίνησης, Γιάννη Σαρρή.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου, οι ομιλητές, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, εξήγησαν πώς η πολιτεία πρώτα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ίδια η κοινότητα, oφείλουν να υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.
Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο πρόταγμα «άνθρωπος» της δημοτικής κίνησης, λέγοντας ότι όλες οι δράσεις του Δήμου πρέπει να στρέφονται γύρω απ\’ αυτόν. Ο κ. Σαρρής μίλησε για την αποκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων και στο θέμα της υγείας, ενώ άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο Δήμος, υπηρετώντας τις πολιτικές των μνημονίων και όχι τις ανάγκες των δημοτών. Τέλος, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εγκατάλειψης της περιοχής του Ακρωτηρίου εκ μέρους της πολιτείας και την αποψίλωσή της από γιατρούς και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει αυτή τη φορά με γνώμονα την ανατροπή αυτών των πολιτικών που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Ο Δ. Μακρέας, μίλησε από τη σκοπιά της προσωπικής του εμπειρίας στην «πρώτη γραμμή» της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκεί το λειτούργημα του επισημαίνοντας ότι η συμπαράσταση του κόσμου ήταν καταλυτική σε πολλά προβλήματα: «Τα τελευταία χρόνια της κρίσης με την πολιτική ηγεσία να ορθώνει το ένα εμπόδιο πίσω από το άλλο, δημιουργώντας εξευτελιστικές συνθήκες στις υπηρεσίες υγείας, καταφέραμε όλοι μαζί να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία του ιατρείου».
Περιέγραψε την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς του: «Αυτό που διαλύει τους ανθρώπους δεν είναι το αντικειμενικό πρόβλημα υγείας με τη στενή του έννοια, αλλά η μοναξιά, η απώλεια του ρόλου, η απουσία λειτουργικών κοινωνικών σχέσεων, τα προβλήματα των παιδιών που μαστίζονται από την ανεργία, η ματαίωση των ελπίδων και των προσδοκιών, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι αβοήθητοι, ότι κανείς δεν νοιάζεται γι\’ αυτούς..» 
Ο κ. Μακρέας αναφέρθηκε και στο ρόλο του Δήμου: «Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας οι Δήμοι καλούνται να παίξουν ένα στρατηγικό ρόλο οργάνωσης των περιορισμένων, αλλά υπαρκτών μέσων και πόρων που διαθέτουν και να προσανατολιστούν στις ανάγκες των πολιτών και την προάσπιση της υγείας τους και όχι να να λειτουργούν ως μεσάζοντες των εργολάβων και διαχειριστές ΕΣΠΑ, χωρίς άλλο προσανατολισμό πέρα από την ιδιοποίηση χρημάτων από επιτήδειους. Να ασχοληθούν στα σοβαρά με την ποιότητα του νερού, την ανάδειξη και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, την καταγραφή των αναγκών υγείας του πληθυσμού, την καθαριότητα, τη στήριξη ανθρώπων με σημαντικό πρόβλημα σίτισης-στέγασης-ένδυσης, τη στήριξη των υπαρχόντων υγειονομικών δομών και τη δημιουργία νέων όπου είναι εφικτό».
Ο Μ. Βουλγαρίδης εστίασε στις αυξανόμενες λόγω κρίσης ανάγκες των πολιτών για περίθαλψη και μίλησε για τις κοινωνικές δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σε όλη την Ελλάδα φτάνουν ή ξεπερνούν τις 50 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να είσαι άρρωστος χωρίς εισόδημα και χωρίς την κάλυψη ενός ασφαλιστικού ταμείου μπορεί να ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη» 
Ο κ. Βουλγαρίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τ.Α. στη στήριξη αυτών των κοινωνικών δομών, στην πρόληψη υγείας (δηλαδή στις υποχρεώσεις που έχει μια κοινωνία για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της), στη δράση για τη βελτίωση των παραγόντων που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία αλλά και τη δράση πάνω στον άνθρωπο, π.χ. ιατρική παρακολούθηση, εμβόλια κλπ. Το έργο της Τ.Α., τόνισε, αντανακλάται στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της, που πρέπει πάντα να εξετάζουν τον παράγοντα της υγείας, αλλά και στο να διεκδικεί πόρους και να δυναμώνει τις δημοτικές δομές πρόνοιας και να ελέγχει τους εμβολιασμούς.
Ο βουλευτής Α. Ξανθός αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχουν οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία του πληθυσμού λέγοντας ότι η «κρίση παράγει αρρώστια», ενώ τόνισε πως αυτή την περίοδο η δημόσια περίθαλψη είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και αντιπαρέβαλε αυτή την αναγκαιότητα με την πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας που ακολουθείται. «Εμείς», είπε, «δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το σύστημα υγείας έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε, αλλά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των πολιτών στη δωρεάν και δημόσια υγεία». 
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε, τέλος, στους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία προτάσσοντας ως πρώτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας με παράλληλη αναδιοργάνωσή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook