Στα 2,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής (*), όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη, 70% του οποίου μπορεί να επιστραφεί στους φορολογούμενους, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου.

Ποσό 500 εκατ. ευρώ από αυτά θα δοθεί -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- ως κοινωνικό μέρισμα, στους εισοδηματικά ασθενέστερους. Το εν λόγω βοήθημα θα καταβληθεί -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- τον Μάιο με μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση του χρέους της χώρας, 1 δισ. ευρώ θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών κατά 2,9% και εργαζομένων κατά 1%) για το 2014.

Συνοπτικά το πλεόνασμα θα κατανεμηθεί:

Το Μάιο θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια (σύνολο 1 εκατ. πολίτες).

350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.

20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.

1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.

1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί κονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.

Αντίθετα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τους ενστόλους, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Τα αναδρομικά των ένστολων υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και σε κάτι λιγότερο από 500 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής. Όταν υπάρξουν αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό προκύψει.

Προς συμφωνία και για τα φορολογικά

Αναφορικά με τα φορολογικά, που η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την τρόικα ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που επείγουν και είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει και μονομερώς, οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τη μείωση των προστίμων για τη μη υποβολή ΦΠΑ:

Για όσoυς τηρούν διπλογραφικά βιβλία από 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ
Για όσoυς τηρούν απλογραφικά βιβλία από 1.000 ευρώ σε 250 ευρώ

Επίσης φαίνεται να περνά η ελληνική πρόταση για απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας όσων μεταβιβάζουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 20 (ή 25 έτη).

(*) σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει: την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs), την επίπτωση από τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εφάπαξ επίπτωση).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook