Αν και περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων στην Ιαπωνία υποστηρίζουν τηναπόφαση του πρωθυπουργού Ναότο Καν να κλείσει έναν πυρηνικό σταθμό εξαιτίας τωνκινδύνουν που ελλοχεύουν σε περίπτωση επανάληψης μιας ισχυρής σεισμικήςδόνησης, εν τούτοις αυτό δεν μεταφράζεται σε δημοσκοπικά οφέλη για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό του οποίου η απήχηση στην κοινή γνώμη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο Καν που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, ζήτησε αυτό το μήνα από μια άλλη εταιρεία που διαθέτει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αναστείλει τη λειτουργία της, έως ότου αναπτύξει καλύτερους μηχανισμούς ασφαλείας για την περίπτωση που επαναληφθεί μια θεομηνία όπως αυτή της Φουκουσίμα.

Δηλαδή ένας ισχυρός σεισμός που θα προκαλέσει ένα υψηλό τσουνάμι το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επιφέρει πυρηνική καταστροφή ανάλογη με της Φουκουσίμα, που είναι η χειρότερη στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια.

Η εταιρεία Chubu απρόθυμα συμφώνησε με την εντολή του Καν και διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του σταθμού της στην περιοχή Χαμαόκα στο κέντρο της χώρας

Μία σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Μαϊνίτσι έδειξε ότι το 66% των πολιτών υποστηρίζει την απόφαση του Ναότο Καν, αλλά μόλις 27% υποστηρίζει την κυβέρνηση του, από το 22% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο.

Παρόμοια ευρήματα παρουσιάζει και έτερη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Ασάχι. Εν τούτοις το 50% των ερωτηθέντων θέλουν ο σημερινός πρωθυπουργός να είναι αυτός που θα επιβλέψει μέχρι ενός σημείου την πορεία επανόρθωσης από τις καταστροφές της 11ης Μαρτίου, ενώ μόνο το 25% επιμένει στην άμεση παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook