Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC το οποίο επικαλείται τον Ουκρανό υπεύθυνο για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία, Αντρέι Παρούμπι, στόχος είναι η «γρήγορη και αποτελεσματική» μεταφορά των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Ουκρανία.
Νωρίτερα, φιλο-ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγείου του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία, όπου βρισκόταν ο αντιναύαρχος και διοικητής του πολεμικού Ναυτικού Σεργκέι Γκαϊντούκ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.
Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.
Το Κίεβο έδωσε απόψε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερωθεί ο υψηλόβαθμος αξιωματικός.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook