Ένα ντοκιμαντέρ «μνήμης και ψυχής», που αναφέρεται στην φρίκη και στη θηριωδία που άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στη μεγαλόνησο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που βρέθηκαν σήμερα στην αίθουσα Δ7 του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εξαιρετική δουλειά των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανώλη Παντινάκη καθήλωσε και συγκίνησε φοιτητές, καθηγητές αλλά και απλούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι στήριξαν με την παρουσία τους και τους προβληματισμούς τους την σπουδαία αυτή εκδήλωση.

Η πρώτη επίσημη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει τα βάναυσα εγκλήματα των ναζί στο χωριό της Καλής Συκιάς, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ρέθυμνο.
\"κανελλάκης
«Δεν έχουν καρδιά και ψυχή»

Ανατριχιαστική ήταν η μαρτυρία της Ελένης Κωστάκη, μιας ηρωίδας της αντίστασης που κατάφερε να επιζήσει απ\’ την κτηνωδία των κατακτητών, περιγράφοντας τα δραματικά γεγονότα που βίωσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φρίκη στο κόσμο απ\’ όλα αυτά που ζήσαμε. Όσοι τα έκαναν αυτά δεν είχαν ούτε καρδιά, ούτε ψυχή».

«Αυτά τα κομμάτια της ιστορίας δεν πρέπει να χάνονται»

Τα συγκλονιστικά της λόγια εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και την υπόκλιση ενός εκ των παραγωγών του ντοκιμαντέρ, του δημοσιογράφου, Γιάννη Κανελλάκη: «Υποκλίνομαι σ\’ αυτή τη γυναίκα και σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Τόσο χρόνια στη δημοσιογραφία, έχω πάει σε 26 πολέμους. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναζήσει», τόνισε, προτάσσοντας τη νέα γενιά να στηρίξει «αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

\"κανελλάκηςΑκόμη αποκάλυψε πως «το ντοκιμαντέρ έχει σταλεί σε όλους στους αρχηγούς των μεγάλων κρατών». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η έρευνά μας διήρκησε αρκετό καιρό. Βασίστηκε και βασίζεται σ\’ ένα απ\’ τα εννέα βιβλία του Μανώλη (σ.σ. Παντινάκης). Αυτά τα κομμάτια της ιστορίας δεν πρέπει να χάνονται. Πρέπει να υπάρχουν για να ευαισθητοποιούν τους νέους ανθρώπους».

«Μια λογική ενάντια στον φασισμό»

Στην ανάγκη να προστατευτούν «οι θεσμοί και η Δημοκρατία» απ\’την ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέρθηκε, κατά την τοποθέτησή του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Βασίλης Καρδάσης.

Ο καθηγητής του τμήματος των Οικονομικών Επιστημών, αφού συνεχάρη τους συντελεστές για την «εξαιρετική τους δουλειά», πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο οφείλει να εγχαράσσει στους φοιτητές «μια λογική ενάντια στον φασισμό».

Σύσσωμοι οι φοιτητές, πάντως, έδειξαν να ευαισθητοποιούνται και να προβληματίζονται απ\’ την αναβίωση των αιματηρών και κανελλάκης παντινάκης ντοκιμαντέρ γερμανοί θηριωδία ελένη κωστάκηαπάνθρωπων ιστορικών στιγμών της συγκεκριμένης περιόδου. Φάνηκε ξεκάθαρα τόσο απ\’ την μαζική τους παρουσία, όσο και απ\’ τα σχόλιά τους. Πολύ περισσότερο όμως, απ\’την αγώνα που δίνουν για την εξάλειψη των νεοναζιστικών φαινομένων που επιδιώκουν να «ξεφυτρώσουν» ανάμεσά τους.

Η δυναμική και συνολική απέχθεια των φοιτητών εκφράστηκε και απ\’ την πολιτισμένη στάση που κράτησαν έναντι ορισμένων χρυσαυγιτών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα προσπάθησαν να αμαυρώσουν την εκδήλωση γράφοντας συνθήματα στους τοίχους του Ιδρύματος. Ανάλογα είχαν πράξει και κατά την προ πενταετίας παρουσία του Μανώλη Γλέζου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τότε όπως και τώρα η απάντηση της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν ισχυρή, με βαθύ δημοκρατικό και αντιρατσιστικό

madeincreta.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook