Ο δύσκολος χαρακτήρας αλλά και οι ξεχωριστές ικανότητες του «χρυσού σκύλου»!

Μάλλον δεν… τρελάθηκε ο 56χρονος από το Κινγκντάο, Ζανγκ Γκενγκιούν που διέθεσε περίπου 1,44 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει ένα κουτάβι ράτσας Μαστίφ από το Θιβέτ.

Ο Γκενγκιούν, θέλοντας να γίνει εκτροφέας σκύλων της συγκεκριμένης ράτσας, πραγματοποίησε την πιο ακριβή αγορά σκύλου που έχει γίνει ποτέ, αλλά για εκείνους που γνωρίζουν την αξία του «πολυτελούς κατοικιδίου», η πράξη του θα μπορούσε να θεωρηθεί μία καλή επένδυση. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά την καταγωγή, τον χαρακτήρα και τα σπάνια χαρίσματα της συγκεκριμένης ράτσας.

Το Θιβετιανό μαστίφ ή αλλιώς το «μαντρόσκυλο του Θιβέτ» κατάγεται από τα βουνά των Ιμαλαϊων και την Κεντρική Ασία και οι ρίζες του συναντώνται πολύ παλιά, στα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με μια θεωρία, το Θιβετιανό Μαστίφ είναι ο πρόγονος όλων των φυλών από τους Μολοσσούς, αν και αυτό αμφισβητείται από τους περισσότερους ειδικούς. Μία επίσης αμφίβολη πανεπιστημιακή μελέτη που έγινε στην Κίνα, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ράτσα, απέκλινε γενετικά από τον λύκο πριν από 58.000 χρόνια, τη στιγμή που ο κοινός σκύλος απέκλινε γενετικά από αυτόν πριν από 42.000 χρόνια. Κατά καιρούς, το Μαστίφ έχει χρησιμοποιηθεί σαν φύλακας κοπαδιών, περιουσιών και προσώπων, και χρησιμοποιείται γι’ αυτούς τους σκοπούς μέχρι και σήμερα.

Το Θιβετιανό Μαστίφ είναι τόσο δυνατό που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τίγρη και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύμβολο πλούτου για τους εύπορους Κινέζους.

\"\"

Ο «δύσκολος» χαρακτήρας του!

Σαν γνήσια ηγετική φυσιογνωμία που είναι, το Μαστίφ ξεχωρίζει για την ευφυϊα του και το «πείσμα» του. Δύσκολα θα υπακούσει το αφεντικό του, εκτός και αν έχει εκπαιδευτεί από ειδικούς. Δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα σε ένα διαμέρισμα, αλλά μπορεί να ζήσει άνετα σε μια αυλή. Η κοινωνικότητα δεν είναι το «προσόν» που το χαρακτηρίζει, μιας και θεωρείται ένα σκυλί με εσωστρεφές χαρακτήρα.

Η εσωστρέφειά του δικαιολογείται όμως απόλυτα, από την αποστολή του, αυτή του «φύλακα». Είναι λογικό λοιπόν, το Θιβετιανό Μαστίφ να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί κάποιον ξένο, πέραν του αφεντικού του. Ταυτόχρονα όμως, θεωρείται το ιδανικό σκυλί για οικογένεια, και είναι ευγενικό και υπομονετικό με τα παιδιά. Τη νύχτα έχει την τάση να γαβγίζει όποτε ακούει οποιοδήποτε «ύποπτο« θόρυβο, ένα στοιχείο του χαρακτήρα του που δεν μπορούν να ανεχτούν όσοι δεν αντέχουν την φασαρία.

\"\"

Η υγεία του

Ανήκει στα μακροβιότερα σκυλιά μιας και το προσδόκιμο ζωής του φτάνει τα 12 έως τα 14 χρόνια. Αν και σε γενικές γραμμές δεν είναι φιλάσθενο, τα προβλήματα υγείας που συνηθίζει να παρουσιάζει είναι η προοδευτική αμφιβληστροειδική ατροφία, η δυσπλασία ισχίου, ο καταρράκτης, η επιληψία και οι δερματικές παθήσεις. Η μόνη ασθένεια η οποία μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο είναι η CIDN. 

Πρόκειται για μία θανατηφόρα γενετική νευρολογική ασθένεια -στην οποία παρουσιάζει προδιάθεση- και διαγιγνώσκεται μεταξύ της 7ης και της 10ης εβδομάδας της ζωής του. Τα προσβεβλημένα από CIDN κουτάβια συνήθως καταλήγουν πριν συμπληρώσουν τον 4ο μήνα της ζωής τους. Εκείνο που θα πρέπει να ελέγχεται συχνά είναι ο θυροειδής του, καθώς ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται συχνά στο Θιβετιανό μαστίφ.

Δυνατό, στιβαρό-ζυγίζει από 64 έως 83 κιλά- το Θιβετιανό Μαστίφ είναι από μόνο του μία κατηγορία! Στην καθημερινότητα του δεν είναι υπερκινητικό, βαδίζει αργά και ένας περίπατος με λίγο ελεύθερο τρέξιμο, είναι ότι πρέπει για την φροντίδα του. Συνδυάζει την εντυπωσιακή εμφάνιση με το λαμπερό και πυκνό τρίχωμα με έναν δυναμικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που κερδίζει με την αφοσιώση του και τις ξεχωριστές του δυνατότητες.

Η τιμή των «χρυσών» κουταβιών κυμαίνεται από 500 δολάρια  έως 8.000 δολάρια. Βέβαια η τιμή αυτή αποκλίνει κατά πολύ από εκείνη του 1,44 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία διέθεσε ο εκτροφέας του ζώου, Ζανγκ Γκενγκιούν για το πιο «ακριβοπληρωμένο» κουτάβι όλων των εποχών. Ίσως να τον εντυπωσίασε το ξανθό τρίχωμα του και το γεγονός ότι το μόνο ενός έτους Θιβετιανό μαστίφ ζύγιζει 90 κιλά, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα μαστίφ που δεν ξεπερνούν τα 83 κιλα!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook