Πολύ στενά θα παρακολουθεί και στο μέλλον η Τρόικα τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. Προφανώς, έπειτα από επιμονή του ΔΝΤ, στην κοινή δήλωση που εξέδωσε η τριμερής των δανειστών αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις και οι διαθέσεις τους, ενόψει των εξελίξεων, που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, στον τραπεζικό κλάδο.

Η Τρόικα θεωρεί «κλειδί» των εξελίξεων την διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Χτυπά «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις ίδιες τις τράπεζες για ισορροπημένες λύσεις, που εκτείνονται από την εποπτεία, τα stress test και την κεφαλαιακή κάλυψη των τραπεζών, μέχρι τις αυξήσεις κεφαλαίων, την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, τις ρυθμίσεις για το «ιδιωτικό χρέος» και την διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Στη δήλωσή της η Τρόικα διαπιστώνει «ανοδικούς κινδύνους» σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω του υψηλού επιπέδου των «κόκκινων δανείων», αποδεικνύοντας ότι αποδέχθηκε με επιφυλάξεις τα αποτελέσματα των stress test και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Για το λόγο αυτό στέλνει σαφές μήνυμα να μην πειραχθούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν «μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις» -όπως αναφέρει-, εν αναμονή των αποτελεσμάτων και των ευρωπαϊκών stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον η Τρόικα ζητά:

– από την ΤτΕ να βρίσκεται σε εγρήγορση σε ότι αφορά την εποπτεία των τραπεζών

– από την κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα ικανό το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και νοικοκυριών

– από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ελεγκτές:

– σύμφωνα με αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών,
– επείγει οι αρχές και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
– η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους.
– η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχιού κεφαλαίου με νέα ιδιωτικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών.
– η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων.
– η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνει την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.
– τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook