Στην κάλπη για τις προεδρικές εκλογές οδηγούνται τη Κυριακή οι κάτοικοι στην Πορτογαλία, με τον νυν  πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο-Σίλβα να φέρεται μακράν ο επικρατέστερος για τη νίκη στην αναμέτρηση,

Πάνω από 9,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 10.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος και καλούνται να αποφασίσουν για την εκλογή μεταξύ έξι υποψηφίων. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μία ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο 71 ετών πολιτικός και οικονομολόγος που εκπροσωπεί το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 54,6% και 59%, πάνω από 30 μονάδες περισσότερες από τον κύριο υποψήφιό του, τον ποιητή Μανουέλ Αλέγκρε, 74 ετών, που υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και το Μπλοκ της Αριστεράς.

Σε στενή αναλογία με τα όσα ισχύουν στην Ελλάδα, ο πρόεδρος στη Πορτογαλία αποτελεί αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο επίκεντρο της κοινωνίας, εκπροσωπεί μία σημαντική ηθική εξουσία, αλλά στερείται ουσιαστικών εκτελεστικών εξουσιών, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

Την επανεκλογή του μπορεί να προαναγγείλει η ιστορία καθώς, από τα τέλη της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974, όλοι οι πρόεδροι που είχαν βάλει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία είχαν επανεκλεγεί. Το 2006, ο Καβάκο Σίλβα, που είχε θητεύσει πρωθυπουργός για μία 10ετία (1985-95) είχε επιβληθεί στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,5%, του Μανουέλ Αλέγκρε (20,7%) και του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μάριο Σοάρες (14,3%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook