Η Ελλάδα δίνει δυναμικά το παρόν για εντέκατη συνεχή χρονιά με τρεις συμμετοχές

Τί θα κάνουν περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από 26 διαφορετικές χώρες, όλοι μαζί στους δρόμους του Ρότερνταμ, μεταξύ 15 και 18 Μαΐου; Θα προσπαθήσουν όλοι τους να διανύσουν, με οχήματά που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, με το ισοδύναμο μίας κιλοβατώρας ή ενός λίτρου καυσίμου της επιλογής τους.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί και φέτος στο διαγωνισμό, για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Το παρόν θα δώσουν τρεις ομάδες από τα ακόλουθα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Ø Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Θα είναι η έκτη της συνεχόμενη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Πέρυσι κατέλαβε τη 13η θέση ανάμεσα σε 36 ομάδες, στην κατηγορία Battery Electric, αγγίζοντας τα 316,86 χλμ/kWh µε το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα «Πυρφόρος». Επιπλέον, κατέκτησε το βραβείο «Best Team Spirit» για την ομαδικότητα που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ø Ομάδα “TUC Eco Racing” από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Θα είναι η έβδομη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο. Πέρυσι, σημείωσε, µε το εξελιγμένο όχημα πόλης «ΕR13» επίδοση 63,95 km/kWh, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων Urban Concept. Εξίσου σημαντική διάκριση της ομάδας ήταν το Βραβείο Ενεργειακής Πρόκλησης, αλλά και το Βραβείο του Κοινού.

Ø Ομάδα “Eco Evolution” από το Τμήμα Μηχανολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά: Θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πέρυσι διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (electric battery), με πλήρως ανασχεδιασμένο όχημα, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια στον 3ο γύρο, λόγω αστοχίας της καδένας στη μετάδοση κίνησης.

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, σημείωσε: «Πέρυσι εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το πνεύμα συναγωνισμού και επαγγελματισμού των ομάδων, όσο και από τον καινοτόμο σχεδιασμό των οχημάτων. Αυτή τη χρονιά η Shell περιμένει και πάλι να καλωσορίσει στο Ρότερνταμ ορισμένα από τα λαμπρότερα νεαρά μυαλά από Ευρώπη και Αφρική.

Είναι καταπληκτικό να παρακολουθείς τους νέους αυτούς να εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν συγκλονιστικά οχήματα με υψηλή απόδοση καυσίμων. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell τους προσφέρει μία ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας στις μεταφορές, της καινοτομίας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Coral θα είναι και φέτος στο πλευρό των ελληνικών ομάδων, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο 30ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell

Το Ρότερνταμ της Ολλανδίας θα αποτελέσει και πάλι, για τρίτη συνεχή χρονιά, το σκηνικό για μία από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες για την αποδοτικότητα των καυσίμων και το μέλλον της αυτοκίνησης: τον 30ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 18 Μαΐου στους δρόμους της πόλης.

200 ομάδες από την Ευρώπη και την Αφρική θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες: την κατηγορία “Futuristic Prototype” και την κατηγορία “Urban Concept”, στην οποία υπάγονται τα πιο συμβατικά και μεγαλύτερα οχήματα.

Νέες ομάδες, νέες τεχνολογίες

Το 2014 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά που ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell επεκτείνεται με ισχυρή αφρικανική συμμετοχή. Ομάδες από τη Νιγηρία, το Μαρόκο και την Τυνησία θα συναγωνιστούν με τις ευρωπαϊκές ομάδες.

Επιπλέον, κατά τη φάση σχεδιασμού και κατασκευής των οχημάτων, οι ομάδες χρησιμοποιούν φέτος νέες τεχνολογίες, όπως επαγγελματικές δοκιμές αεροσήραγγας για τη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής κατάστασης των οχημάτων τους, ή τρισδιάστατη εκτύπωση τμημάτων του σώματος και του ταμπλό του αυτοκινήτου. Παράλληλα με τις τεχνικές συνεργασίες με ιδρύματα και εταιρείες, κάποιες ομάδες έχουν συνάψει και δημιουργικές συμπράξεις, π.χ. με ένα δημοτικό σχολείο, όπου οι μαθητές σχεδιάζουν τα γραφικά για το αμάξωμα του οχήματος. Σε όλη την Ευρώπη αρκετές ομάδες έχουν, επίσης, πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσουν πινακίδες που τους επιτρέπουν να οδηγούν το όχημά τους σε δημόσιους δρόμους.

Επιπλέον φέτος, για πρώτη φορά, η Shell συνεργάζεται με το κανάλι Eurosport, παρέχοντας πλέον στο τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Σε μια σειρά από μίνι φιλμ με τίτλο «Ο δρόμος προς το Ρότερνταμ», το τηλεοπτικό δίκτυο θα παρακολουθεί τον ενθουσιασμό και την πρόοδο των ομάδων, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πορεία προς το Μαραθώνιο. Η εκπομπή θα μεταδίδεται σε 54 χώρες, σε μισάωρα επεισόδια κατά τη διάρκεια ζώνης υψηλής τηλεθέασης, στα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγός για τη μετακίνηση των ομάδων από την Ελλάδα στην Ολλανδία θα είναι η Aegean Airlines που καλύπτει μεγάλο μέρος του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων για τους 47 φοιτητές που θα συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook