Η γαστρονομία, ο πολιτισμός, η τοπική παράδοση με τα πιστοποιημένα προϊόντα με το brand name «ΚΡΗΤΗ» απέκτησαν στην Κρήτη την δική τους «στέγη» στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Τα εγκαίνια του Κέντρου το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν σήμερα από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους τοπικούς φορείς παρουσία παραγωγών τυποποιημένων Κρητικών προϊόντων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οίκημα το οποίο παραχωρήθηκε από το δήμο Ρεθύμνου, και θα λειτουργεί με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής, την προώθηση και εξασφάλιση κατανάλωσης των προϊόντων της Κρητικής παραγωγής, την διαφύλαξη των παραδοσιακών καταναλωτικών προτύπων, την πιστοποίηση προϊόντων, χώρων και δομών που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης Κρητικών προϊόντων με το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ».

\"\"

Η δημιουργία της δομής (Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας) που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ» του προγράμματος «Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013» έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη και οργανωμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής εντός και εκτός Κρήτης, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά διεθνώς.

Των σημερινών εγκαινίων και «το κόψιμο της κορδέλας» προηγήθηκε αγιασμός παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη των Αντιπεριφερειαρχών Μαρίας Λιονή και Θεανώς Βρέντζου, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη, περιφερειακών-δημοτικών συμβούλων, των στελεχών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αντιπροσωπείας από την Κύπρο, εκπρόσωπων φορέων και παραγωγικών τάξεων κ.α.

\"\"

\"\"

Στη συνέχεια στο χώρο προσφέρθηκε κέρασμα με τοπικά εδέσματα, ενώ σεφ της Κρητικής κουζίνας μαγείρεψαν επί τόπου και σέρβιραν φαγητά-προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί με το brand name «ΚΡΗΤΗ».

«Με τη παραχώρηση του κτιρίου από το δήμο στην Περιφέρεια θεωρούμε ότι μπορούμε να αναδείξουμε την Κρητική Γαστρονομία και τα προϊόντα της Κρήτης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το δήμαρχο και όλους αυτούς που συνέβαλλαν για την λειτουργία του Κέντρου» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Εμείς αυτό που θέλουμε όπως είπε, είναι «να αναδείξουμε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά της Κρήτης και μέσα από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας μπορούμε να προβάλλουμε την πλούσια Κρητική Διατροφή αλλά και τα ποιοτικά μας πιστοποιημένα προϊόντα».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης κατά την τελετή των εγκαινίων ανακοίνωσε την βούληση της Περιφέρειας για την συνολική ανάπλαση της περιοχής έτσι ώστε η Αργυρούπολη πέρα από τα νερά, την ιστορία της, να γίνει γνωστή και με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας.

\"\"

«Το Κρητικό Κέντρο Γαστρονομίας μέσα από τις δράσεις και την προβολή της Περιφέρειας θα γίνει προορισμός και για ένα άλλο λόγο, τον πολιτισμό της σε ότι αφορά την Κρητική διατροφή και τη γαστρονομία. Επίσης παραδίδουμε τη μελέτη βιωσιμότητας του Κέντρου που θα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες σε όλη την Κρήτη», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου δήλωσε: «Πρόκειται για ένα χώρο αφιερωμένο στη Κρητική γαστρονομία. Ένα χώρο που θα αποτελέσει το μηχανισμό υποστήριξης, ανάδειξης και διατήρησης της Κρητικής γαστρονομίας. Επιπρόσθετα ο χώρος μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς μέσα από ένα συγκροτημένο και οργανωμένο χώρο για την διατήρηση, ανάδειξη, προώθηση, της Κρητικής γαστρονομίας. Στόχος τα επόμενα χρόνια στη κάθε Περιφερειακή Ενότητα να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο κέντρο γαστρονομίας».

Στην σημαντικότητα του Κέντρου αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας: «Αυτό το εξαιρετικό κτίριο, το κτίριο «Μανουσάκη» γίνεται από σήμερα σημείο αναφοράς και έτσι η Αργυρούπολη δεν θα είναι γνωστή για το φυσικό της κάλος, την αρχαία Λάππα αλλά πλέον και για το Κρητικό Κέντρο Γαστρονομίας. Εδώ μέσα συμπυκνώνεται η προσπάθεια, ο κόπος και ο πολιτισμός του Κρητικού.

Η πιστοποίηση των προϊόντων μας είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γιατί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης στεγάζεται εδώ στην Αργυρούπολη, είμαστε ευγνώμονες για αυτή την επιλογή-προτίμηση».

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΕΙΣ:

1. Η τοπική γαστρονομική παράδοση: προώθηση της Κρητικής Διατροφής ως τρόπος ζωής
2. Η υγεία: συμβολή της Κρητικής Διατροφής στην βελτίωση του επιπέδου υγείας, ως μέσο θεραπείας αλλά και πρόληψης
3. Τα τοπικά προϊόντα: βελτίωση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (σε παραγωγή, μεταποίηση, διανομή)
4. Το περιβάλλον: θα προωθηθεί η «πράσινη ανάπτυξη» του νησιού, προβάλλοντας την Κρήτη ως έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα
5. Ο πολιτισμός: θα προωθηθεί η Κρητική Διατροφή ως αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού πολιτισμού και θα συνδεθεί με τις τοπικές αξίες
6. Ο τουρισμός: θα προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός στο νησί, βασισμένος στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την Κρητική Κουζίνα.

Η δομή του ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, κεφαλαιοποιώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, θα λειτουργεί ως «φάρος» της Κρητικής Διατροφής, για ολόκληρη την Περιφέρεια αποσκοπώντας στο να αποτελέσει την «ομπρέλα» κάτω απ’ την οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι τοπικές πρωτοβουλίες που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Χαράζοντας μια κοινή και ολοκληρωμένη πολιτική, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, θα δουλέψει για την αύξησης της ζήτησης για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ποιότητα της προσφοράς τους, αντίστοιχα, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας καλείται να οργανώσει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για την οργανωμένη προώθηση της Κρητικής διατροφής σε κάθε επίπεδο: Στο εσωτερικό, στην Κρήτη, στο εξωτερικό, δικτυώνοντας, επιμορφώνοντας, και εκπαιδεύοντας ομάδες πληθυσμού και επαγγελματικών, προσφέροντας τους χώρους του για εκδηλώσεις και στοχευμένες ενέργειες, φιλοδοξώντας να γίνει το σημείο αναφοράς της Κρήτης σε ότι αφορά την τοπική διατροφή και τα προϊόντα της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook