Δύσκολο έργο αποδεικνύεται ο καθορισμός των εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα διανεμηθεί στις πλέον ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες το κοινωνικό μέρισμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με αυτά για τα οικογενειακά επιδόματα, ωστόσο το δύσκολο είναι να καθοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, που κατ\’ επέκταση επηρεάζει και τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν.

Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και εφάπαξ βοήθημα με βάση τα 500 ευρώ (και προσαυξήσεις για έγγαμους και για κάθε παιδί).

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητεί περισσότερα λεφτά και λύσεις, επιδιώκοντας να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

Οι κατηγορίες μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι δικαιούχοι είναι: χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση).

Βάση για την εφάπαξ ενίσχυση τα 500 ευρώ

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που συμμετέχει στην ειδική επιτροπή που ασχολείται με τα κριτήρια, ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται και η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικό όριο τις 7.000 ευρώ – 10.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες).

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

η κυβέρνηση εξετάζει επίδομα που θα ξεκινά από 500 ευρώ για άνεργους και θα αυξάνεται για εγγάμους και για κάθε τέκνο έως ποσό που μπορεί να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο είναι χαμηλό. Προς το παρόν, συζητείται για οικογένεια με 2 παιδιά ετήσιο εισόδημα το πολύ έως 10.000 ευρώ

Σημειώνεται, ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Επίσης αναμένονται στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και άλλα στοιχεία ως δικλείδες ασφαλείας. Πχ για να αποφευχθεί η χορήγηση επιδόματος σε φοροφυγάδες που δηλώνουν κάτω των 10.000 ευρώ θα υπάρχει και κριτήριο καταθέσεων.

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη»

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγλου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, «τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα, για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνουμε στοιχεία από διάφορους φορείς, ώστε να είμαστε ακριβείς ως προς αυτούς που το δικαιούνται».

Άλλος παράγοντας που ήταν παρών στη συνάντηση, ανέφερε ότι «τα εισοδηματικά κριτήρια είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς αφού έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα (σ.σ. το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με παρόμοια κριτήρια), αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook