Παρότι η υπ αριθμό 305/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, ήταν θετικότατη υπέρ των συμφερόντων δανειολήπτριας από τα Χανιά, καθώς της έσωσε το οικόπεδο από ρευστοποίηση και ρύθμισε το χρέος της, η διαφοροποίηση της οικονομικής της κατάστασης, την οδήγησε να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις δόσεις της ρύθμισης. Για το λόγο αυτό ζήτησε μεταρρύθμιση της απόφασης.

Συγκεκριμένα γίνεται "κούρεμα " στο χρέος της δανειολήπτριας, κατά 11.000 ευρώ δηλ. μείωση κατά 40% του χρέους της και δεν εκποιείται το οικόπεδο της.

Η δανειολήπτρια είναι ηλικίας 32 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, εργαζόμενη ως βοηθός κομμωτή, με μηνιαίο εισόδημα 539,62 Ευρώ /μήνα.

Δε διαθέτει εισόδημα από άλλη πηγή, δε διαθέτει κατοικία για να ζητήσει την εξαίρεση της, είναι φιλοξενούμενη στο σπίτι της μητέρας της και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 1)ακίνητο (οικόπεδο) οικοδομήσιμο, στο νησί της Λήμνου, και ένα αυτοκίνητο μάρκας OPEL τύπου CORCA-C, έτος κυκλοφορίας 2005, εμπορικής αξίας 4000 ευρώ.

Η εν λόγω δανειολήπτρια είχε χρέος σε δύο Τράπεζες, συνολικού ύψους 27.709,77 Ευρώ

Επί της 164/2014 Μεταρρυθμιστικής απόφασης:

α)Το δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση μεταρρύθμισης της υπαρ.305/2012 απόφασης λόγω μείωσης των εισοδημάτων της δανειολήπτριας και της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης η οποία όπως αποδείχθηκε δεν είναι αναστρέψιμη και δεν παρουσιάζει ελπίδες βελτίωσης, κάτω από το γενικό κλίμα ύφεσης της χώρας και των μειωμένων εργασιακών δυνατοτήτων

β)Ρυθμίζει τα χρέη της δανειολήπτριας για τον υπόλοιπο χρόνο της τετραετίας δηλ. για μία διετία μηνιαία δόση μόνο 80 Ευρώ.Συνολικά θα πληρώσει από 28-2-2014 μέχρι και 28-2-2016 για 24 μήνες ΜΟΝΟ 1. 920 ευρώ για χρέος σε δύο Τράπεζες, συνολικού ύψους 27.709,77 Ευρώ, δηλαδή κούρεμα χρέους 25.790 δηλ. 93%

Ουσιαστικά η μεταρρυθμιστική απόφαση, βασιζόμενη στην πραγματική οικονομική κατάσταση της δανειολήπτριας και βάσει του πνεύματος του νόμου Κατσέλη "πανηγυρικά" δικαιώνει την δανειολήπτριια ελαφρύνοντας την.

Συμπερασματικά : Για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μια ακόμα δικαίωση δανειολήπτριας μέλους της, μια απόφαση που δικαιώνει τον καταναλωτή που δανείστηκε με άλλα οικονομικά δεδομένα προ κρίσης, (όπως οι περισσότεροι δανειολήπτες) όμως η οικονομική κρίση που έπληξε τα πάντα (ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση τιμών αγαθών και υπηρεσιών, ανέλεγκτη αγορά) τους αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια να καταφύγουν στο εργαλείο διάσωσης (ν.3869/2010 όπως τροποποιήθηκε)

Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης οφείλει να ευχαριστήσει τόσο τους εσωτερικούς της συνεργάτες(νομικούς-οικονομολόγους) που συμβάλουν στο τεράστιο κοινωνικό έργο της προς όφελος των δανειοληπτών μελών της, που πραγματικά δίνουν τον δικό τους αγώνα, συμβάλλοντας στην δικαίωση των «υπερχρεωμένων νοικοκυριών"αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτες της και στην προκειμένη περίπτωση την δικηγόρο των Χανίων κ. Ράνια Μπουρδάκη, που είχε αναλάβει την δικαστική διεκπεραίωση της εν λόγω υπόθεσης που τόσο ένδοξα έφερε σε πέρας.