Πλήρη στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, τα περιθώρια κέρδους, το κόστος μισθοδοσίας, τα μερίδια αγοράς ακόμη και για τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει, θα υποχρεούνται να υποβάλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσες επιχειρήσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών μέσω της σύναψης ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το προληπτικό «τσεκ – απ» των επιχειρήσεων, πριν από την τυπική «έγκριση» των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, προβλέπει σχέδιο που απέστειλε για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχ. Χάλαρης.

Σύμφωνα με το σχέδιο κάθε επιχείρηση θα υποχρεούται να συμπληρώνει ηλεκτρονικά ένα υπόδειγμα έκθεσης που θα περιλαμβάνει -με διασφάλιση του απορρήτου- τις εξής πληροφορίες:

1. Τη σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας και τη μετοχική κατανομή.

2. Την κατάσταση του προσωπικού με τις προσλήψεις, τις απολύσεις και τις συνταξιοδοτήσεις που έγιναν την τελευταία τριετία καθώς και το είδος των συμβάσεων εργασίας.

3. Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, το ποσοστό κατανομής αμοιβών σε διευθυντικά στελέχη και τυχόν επιδοτήσεις προς την εταιρεία.

4. Την οικονομική κατάσταση (μερίδια αγοράς, οικονομικά αποτελέσματα κ.ά.). Θα υποβάλλονται ανάλογα με το είδος των τηρούμενων βιβλίων οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (για βιβλία β\’ κατηγορίας), δημοσιευμένων ισολογισμών και ταμειακών ροών (για βιβλία γ\’ κατηγορίας) και καταστάσεις με τα αποτελέσματα χρήσης (αν πρόκειται για τράπεζες οι οποίες θα υποχρεούνται να καταθέτουν στοιχεία και για την κεφαλαιακή επάρκεια, τους δείκτες ρευστότητας, κ.ά.).

5. Θα υποβάλλεται αιτιολογική αναφορά που θα αποδεικνύει ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με τη σύναψη ειδικής σύμβασης.

Το ΣΕΠΕ θα ελέγχει τις τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν καταγράψει οι επιθεωρήσεις εργασίας στη δεκαετία, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σε αντίθεση με τα συνδικάτα, εργοδοτικές οργανώσεις που εκπροσωπούνται στο ΣΚΕΕ του ΣΕΠΕ διατυπώνουν, επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα υποβολής όλων των πιο πάνω πληροφοριών για τη σύναψη συμβάσεων με μειώσεις μισθών.
imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook