Ο Δήμος Βιάννου συμμετέχει ενεργά στην Παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.

Την Κυριακή 23/3/2014 και ώρα 9:30 το πρωί θα ξεκινήσει λεωφορείο του Δήμου από την πλατεία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο με προορισμό το Αρκάδι.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι Δημότες να συμμετέχουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους την κινητοποίηση αυτή.

Ακολουθεί το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου.

"Ο Δήμος Βιάννου θεωρώντας ότι πλήττεται άμεσα από την ενέργεια της εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου , αφού διαθέτει περί τα 45 χιλιόμετρα παραλία και είναι κοντά στην περιοχή που θα γίνει η εξουδετέρωση αυτή:

1ον .Εκφράζει την πλήρη αντίθεση του σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

2ον .Υπογραμμίζει ότι η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη.

3ον . Εκφράζει την ανησυχία του ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και οι Ελληνικές ακτές, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση στην υγεία του ανθρώπου. Οι δε επιπτώσεις αυτές δύναται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής με κίνδυνο να πληγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας μας.

4ον . Καλεί το όργανα της Αυτοδιοίκησης να αναδείξουν το θέμα , να κινητοποιήσουν τους πολίτες και να αποτρέψουν τέτοιο ενδεχόμενο.

5. Θεωρεί δικαίωμα των πολιτών την έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το επιχειρούμενο σχέδιο, καθώς και για τα επόμενα, που θα ακολουθήσουν. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προβεί στις άμεσες ενέργειες για την αποτροπή της επιχείρησης."