Οι 57 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συμφώνησαν απόψε για την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δέχτηκε την πρόταση αυτή χωρίς να εγείρει ενστάσεις.

Στη συνεδρίαση επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με βάση τον οποίο η αποστολή θα είναι διάρκειας έξι μηνών και θα σταλούν αρχικά 100 παρατηρητές για να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας. Αφήνεται όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών αυτών στους 500.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την απόσχιση της Κριμαίας που η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης συμφωνούν στη λήψη κάποιου μέτρου από κοινού.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ θα έχει τη βάση της στο Κίεβο και αρχικά θα αναπτυχθεί σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ντονέτσκ, μιας πόλης της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι.

Στο κείμενο της απόφασης δεν γίνεται λόγος για την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Με βάση την απόφαση αυτή, οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στη Χερσώνα, την Οδησσό, το Λβιβ, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Τσερνίφτσι και το Λουχάνσκ.

Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επόμενων 24 ωρών για το Κίεβο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

enikos.gr