Σε επίπεδα κάτω του 7% σταθεροποιούταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή μετά τις θετικές δηλώσεις της Standard & Poors για πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας εάν η οικονομία της αναπτυχθεί «ουσιαστικά».

Η S&P διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδος, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του χρέους της.

H Moody\’s που αξιολογεί την Ελλάδα με Caa3, δύο βαθμίδες κάτω από το Β- της S&P, θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της στις 4 Απριλίου.

Τα θετικά σχόλια της S&P έρχονται μετά από μια σειρά θετικών ειδήσεων για την οικονομία, όπως η επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα στις αρχές της εβδομάδας, σημειώνει το Reuters.

Η ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις εντός ευρωζώνης, έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Τα εποικοδομητικά σχόλια της S&P σήμερα, το γεγονός ότι θα λάβουν την τελευταία δόση και η συζήτηση για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με ένα μικρής διάρκειας ομόλογο στο πρώτο εξάμηνο, είναι θετικά νέα για την Ελλάδα», είπε ο Philip Tyson, υπεύθυνος στρατηγικής στην ICAP.

«Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων και της διαφοράς απόδοσης (spread). Παραμένουν, ωστόσο, κάποια θεμελιώδη θέματα σε περίπτωση που η ανάπτυξη στην Ελλάδα απογοητεύσει», πρόσθεσε.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 6,93% την Παρασκευή κάτω από το 6,96% στην αρχή της συνεδρίασης.

Τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν την υψηλότερη απόδοση από τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Το γεγονός ότι διαμορφώνονται στα επίπεδα πριν την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους έχουν περάσει, σχολιάζει το Reuters.

Το ρίσκο παραμένει

Η βελτίωση των συνθηκών οδηγεί κάποιους Έλληνες αξιωματούχους να εξετάζουν έξοδο στις αγορές ομολόγων νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως αρχικά σχεδίαζαν.

Αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να εκδοθεί ένα 5ετές ομόλογο αξίας έως 2 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι βασικοί διαπραγματευτές αναφέρουν ότι όσο συντομότερα επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα, τόσο το καλύτερο, καθώς η ζήτηση για υψηλών αποδόσεων ομόλογα αυξάνει. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η Moοdy\’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την βαθμίδα Caa3 που αποτυπώνει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας.

«Η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody\’s δίνει ένα σοβαρό ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά αυτό έχει απομακρυνθεί σημαντικά», είπε ο Alessandor Giansanti, υπεύθυνος στρατηγικής στην ING.

«Το μερίδιο των ιδιωτών κατόχων ομολόγων (επί του συνόλου του χρέους) είναι πολύ μικρό, οπότε είναι ανούσιο να τους ζητηθεί μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους, όπως αυτή του 2012», σημείωσε.

Ο κίνδυνος πάντως παραμένει. Παρά την αισθητή πτώση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, το ελληνικό κόστος δανεισμού διατηρείται αρκετά υψηλότερα των εταίρων στην ευρωζώνη. Η καμπύλη των αποδόσεων παραμένει αρνητική, λένε οι αναλυτές.

Μία νέα έκδοση θα είναι θετική για τη χώρα και για τα spreads, αναφέρει η RBS σε έκθεσή της. «Ωστόσο, θα απαιτηθεί περισσότερο διάστημα για να επιλυθούν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, που θα αποτελέσουν το κλειδί, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Αύγουστο».

Οι αποδόσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν σταθερές έως και ελαφρά χαμηλότερες την Παρασκευή με την αγορά να σταθεροποιείται μετά τις απώλειες της Πέμπτης που προκάλεσαν οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook