Η 9μελής Συντονιστική Επιτροπή της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, «Π.Ε.Π.ΣΥ.», καλεί τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης να είναι παρόντες στην
Παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην ιερά Μονή Αρκαδίου την Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30 κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Παράλληλα σε ψήφισμά της αναφέρει τα εξής:
\”Η Μεσόγειος, μια από τις πλέον ζωτικής σημασίας θάλασσες του Πλανήτη μας όπου ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνους μολυσματικών υλικών, ρύπους, φυτοφάρμακα, διάφορα χημικά απόβλητα, πετρελαιοειδή. Μόνο κατά την δεκαετία 1997-2007 χύθηκαν στα νερά της 320.000 περίπου τόνοι πετρελαιοειδών. Σήμερα παρακολουθούμε με αγωνία, για μια ακόμα φορά, τις δυνάμεις του κακού, τις μεγάλες δυνάμεις του πολέμου, των ανθρωπιστικών και πολιτισμικών κρίσεων να επιχειρούν εν ονόματι του κέρδους ένα νέο πλήγμα στο περιβάλλον της. Αυτή τη φορά, παρά το διεθνές δίκαιο και τις απαγορευτικές αποφάσεις και διακηρύξεις αποφάσισαν να ρίξουν στην πανάρχαια αυτή κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χημικά απόβλητα, κατάλοιπα του πολεμικού μακελειού που αιμορραγεί δύο και πλέον χρόνια τη Συρία.
Οι ειδικοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης προειδοποιούν ότι, «Η απόρριψη 800 τόνων χημικών πολεμικών αποβλήτων με την μέθοδο της υδρόλυσης θα παράξει 1,5 εκατομμύρια γαλόνια τοξικών ουσιών καθώς και νέα υγρά απόβλητα από τις χημικές αντιδράσεις. Η παρουσία αυτών των ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ζώντες οργανισμούς και απρόβλεπτες καταστροφές στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Μεσογείου με σοβαρές συνέπειες για τους λαούς που ζουν γύρω της καθώς και στις οικονομίες τους. 
Η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων διερμηνεύοντας την αγανάκτηση και την αγωνία εκατοντάδων φορέων του Πολιτισμού και του περιβάλλοντος στην Κρήτη συμπαρατάσσεται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αποτροπή αυτού του νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος! Καλεί, όλους τους ευαίσθητους, ενεργούς πολίτες, τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, τους Πολιτιστικούς οργανισμούς όλης της χώρας να καταδικάσουν το νέο έγκλημα των μεγάλων και ισχυρών που στο όνομα του κέρδους καταστρέφουν και καταδικάζουν τους φιλειρηνικούς λαούς στη φτώχεια και στο μαρασμό. Ζητά Επίσης από την Ελληνική Κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των Μεσογειακών χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάσουν αμέσως την καταστροφική αυτή ενέργεια και να πράξουν μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου όλες εκείνες τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποτροπή τους\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook