Σε παρτίδα σκληρού πολιτικού πόκερ έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση «φρέσκο γάλα» σε σχέση με την συμφωνία Υπουργείου Ανάπτυξης – Τρόικας.

Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση για «φρέσκο» γάλα 11 ημερών έφερε την αντίδραση σύσσωμου του αγροκτηνοτροφικού κόσμου και όχι μόνο των αγελαδοτρόφων που επηρεάζονται άμεσα.

Επιπλέον, η φημολογούμενη παραίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου που διαφώνησε ανοιχτά με την συμφωνία, αλλά και οι αντιδράσεις βουλευτών της Κυβέρνησης που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές (Κασσής, Τζαμτζής, Μωραΐτης) προσέδωσε πολιτική χροιά στην υπόθεση, δίνοντας… τροφή στους πολιτικούς συντάκτες οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα κάνουν λόγο ακόμα και για μίνι ανασχηματισμό με αφορμή το γάλα.
Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζεται συμβιβαστική φόρμουλα. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Ανάπτυξης – αν ισχύσει τελικά το ενδεχόμενο παρουσίασης νέας πρότασης – από τις 11 ημέρες τις αρχικής συμφωνίας (για την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος) δεν αποκλείεται να πάμε στις 7. Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, όλα δείχνουν ότι με μια τέτοια πρόταση η κυβερνητική κρίση αποφεύγεται αφού με την νέα «λύση» που θα προταθεί θα αποφευχθούν οποιεσδήποτε παραιτήσεις ή περιπτώσεις μη ψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου στο νομοσχέδιο, από κυβερνητικούς βουλευτές. 
Πιο διαλλακτική στάση τηρεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος όπως έχει δηλώσει, περιμένει να δει την τελική απόφαση για να επανεκτιμήσει τη στάση του.

Εκνευρισμός Σαμαρά

Με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες. Και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές αν θα κατορθώσουν να είναι ένα ενιαίο κόμμα». «Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» είπε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη αναφορά επί του θέματος.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις βουλευτών

Τελευταία επίσημη αντίδραση κυβερνητικού βουλευτή αποτελεί αυτή του πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης, και βουλευτή της Ν.Δ., κ. Γιώργου Βλάχου ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα. «Αυτή την ώρα φημολογούνται διάφορες ρυθμίσεις, επίσημα εμείς οι βουλευτές δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Θα περιμένω την επίσημη ενημέρωση, την οποία έχω ζητήσει από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και τότε θα γνωστοποιήσω τη θέση μου», ανέφερε ο Γ. Βλάχος.

Σηφουνάκης: Η ρύθμιση για το γάλα δεν περνάει, ξεχάστε το

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης βλέποντας σήμερα στη Βουλή, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά να εξηγεί σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το θέμα του γάλακτος είπε: «Αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή. Ξεχάστε το! Βάζει ταφόπλακα στους παραγωγούς και εμείς στην Μυτιλήνη έχουμε μεγάλη τοπική παραγωγή».

Επιστολή Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας  στους βουλευτές σχετικά με την συμφωνία για το φρέσκο γάλα:

\”Κυρίες, κύριοι βουλευτές,

Γνωρίζετε τι συμβαίνει με το φρέσκο γάλα, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη συμφωνία της Τρόικας με την Κυβέρνηση. Σας είχαμε άλλωστε αποστείλει ανοιχτή επιστολή όπου περιγράφαμε αναλυτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγελαδοτροφία, τις επιπτώσεις που θα έχει η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος στον κλάδο, στη συνολική οικονομία της χώρας και στον Έλληνα καταναλωτή.

Γνωρίζετε επίσης ότι η Κυβέρνηση, με βάση τα δημοσιεύματα, υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων (εισαγωγέων – πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος και συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από τις 5 που είναι σήμερα.

Τις συνέπειες τις γνωρίζετε όλοι:

Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρημένο σήμερα με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.

Οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης.

Οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.\”

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook