Σε δήλωσή του αναφορικά με το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην Μεσόγειο, ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ανδρέας Ξανθός αναφέρει τα εξής:
\”Η επιλογή της Μεσογείου για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, αναδεικνύει σοβαρά πολιτικά ζητήματα:
1. Την υποκρισία της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας που ενώ στηρίζει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το εμπόριο όπλων κάθε είδους, έρχεται «κατόπιν εορτής» -αφού έχουν ξεσπάσει αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι, γενοκτονίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες- να απαιτήσει την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής.
2. Την απροθυμία των ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΗΕ όχι μόνο να διασφαλίσουν την ειρήνη και την δίκαιη διευθέτηση των διαφορών στην «εύφλεκτη» περιοχή της Μεσογείου, αλλά ούτε καν να εγγυηθούν την ασφαλή καταστροφή των πολεμικών μέσων.
3. Την ευαίσθητη θέση της χώρας μας, η οποία πέραν του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, πέραν του καταστροφικού «μνημονιακού πειράματος» που την έχει μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, είναι τελείως ανοχύρωτη και απέναντι σε σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν συνολικά τη Μεσόγειο.
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή είναι η μέγιστη δυνατή πολιτική αδιαλλαξία: Καμιά συζήτηση για υδρόλυση των χημικών όπλων εντός της μεσογειακής λεκάνης. Δεν υπάρχει δίλλημα (ναι ή όχι στην καταστροφή των χημικών) ούτε μονόδρομος. Υπάρχουν λύσεις περιβαλλοντικά αποδεκτές και οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων οφείλουν να την αναλάβουν οι χώρες παραγωγής και εμπορίας τους.
Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας της Κρήτης ήταν εξαιρετικά και υποδειγματικά, σε μια περίοδο που μεθοδεύεται η ηττοπάθεια και η υποταγή. Η μαζική και ενωτική αντίδραση πολιτών και φορέων στο σχέδιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), δείχνει ότι συνειδητοποιείται πώς ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν απειλείται μόνο από τη λιτότητα, το χρέος και τη φτώχεια αλλά και από μια μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή. Απαιτείται λοιπόν:
1. Αξιοποίηση της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για ενεργητική διπλωματική και πολιτική παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει.
2. Κοινό μέτωπο με τα κινήματα και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη και μια Μεσόγειο της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασίας του περιβάλλοντος, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η μετατροπή της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Αρκάδι σε ένα πολιτικό γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας, θα είναι ένα μεγάλο βήμα αποτροπής των επικίνδυνων σχεδίων και συλλογικής αυτοπεποίθησης του λαού μας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook