Η νέα δημοτική παράταξη \”Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον\” του Δήμου Χερσονήσου πραγματοποίησε εκδήλωση στις 21/03/2014, όπου παρουσίασε τη διακήρυξη και τις προγραμματικές της κατευθύνσεις στην αίθουσα του ΚΠΕ της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών. 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης \”εντυπωσιακό ήταν το πλήθος κόσμου που προσήλθε και γέμισε το χώρο ώστε αυτός τελικά να αποδειχθεί ανεπαρκής για μια τόσο μαζική συγκέντρωση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και με εισηγήσεις οι πρώην δήμαρχοι της περιοχής κύριοι Λαμπρινός, Νικολακάκης, Λαγουδάκης και Ροδιτάκης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΗ κος Σφυρής, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ κος Γαλενιανός καθώς και ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Χερσονήσου κος Μεραμβελιωτάκης. 
Κύριος ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Χερσονήσου κ. Χαλκιαδάκης Γιώργος, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η παρουσία σας, φίλες και φίλοι, μας τιμά , μας ενδυναμώνει, για να συνεχίσουμε δυναμικά τους αγώνες μας σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης. Μιας κρίσης που μαστίζει τη χώρα και πλήττει τα πάντα. Εκποιείται γης, υποδομές, δίκτυα και πόροι, μετατρέποντας τα σε κερδοσκοπικές ευκαιρίες. Φορτώνουν ασταμάτητα τον απλό άνθρωπο, με χαράτσια, φόρους και εισφορές στα οποία δε μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει. Σε τούτο το ζοφερό τοπίο, οι δημοτικές αρχές καθοδηγούνται προς την ιδιωτικοποίηση βασικών δομών και υπηρεσιών με την αύξηση δημοτικών τελών και τιμολογίων.
Στο θεσμικό επίπεδο, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δημιούργησε ένα θεσμό που με τα αχανή γεωγραφικά όρια του δήμου οδήγησαν στην απομάκρυνση της τοπικής εξουσίας από τους δημότες. Ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων περιορίστηκε δραματικά. Οικοδομήθηκε ένα συγκεντρωτικό σύστημα με το δήμαρχο να είναι περίπου ο απόλυτος άρχοντας. Η σημερινή διοίκηση του δήμου με τον απερχόμενο δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη υπηρέτησε όλο αυτό το πλαίσιο και αντί για σύμμαχος των πολιτών απέναντι στην κεντρική εξουσία ήταν το μακρύ χέρι των κυβερνητικών επιλογών ενάντια στους δημότες. Έτσι δε μπόρεσε να προστατεύσει τους πολίτες, τον τόπο, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, να αναπτύξει την κοινωνική αλληλεγγύη, να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να διαμαρτυρηθεί για την απώλεια σημαντικών κατακτήσεων και υπηρεσιών για την περιοχή όπως η ΔΟΥ, το ΙΚΑ, το Ειρηνοδικείο, το ΚΠΕ. Παρέδωσε δημοτικές υπηρεσίες –όπως τα σκουπίδια- στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ευνοεί την παραπληροφόρηση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρώην αμερικάνικη βάση ότι μπορεί, έστω οι παραχωρημένοι χώροι σε σχολεία, δημαρχείο, ΕΛΚΕΘΕ, ΔΕΚΚ, κατοικίες αξιωματικών να προστατευτούν. Όμως με νόμο του κράτους οι δημόσιες, δημοτικές και κοινωνικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο χώρο ή θα αναγκαστούν να μεταφερθούν αλλού ή θα οδηγηθούν σε ενοικίαση με εκμισθωτή τον επενδυτή, στον οποίο θα μεταβιβαστεί η κυριότητα.
Αγαπητοί φίλοι παρεμβαίνουμε στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Χερσονήσου με 5 βασικούς άξονες:
 Πρώτο: Στις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αναγκαίο ένα δημοτικό πρόγραμμα εξομάλυνσης του κοινωνικού πόνου και η στήριξη της κοινωνίας. Για μας ο Δήμος προστατεύει και ενδυναμώνει τις κοινωνικές δομές του, ενθαρρύνει τις κάθε λογής συλλογικότητες της περιοχής, αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία και προσφέρει τους μηχανισμούς του για τη στερέωση των εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Δομές που δημιούργησε η κοινωνία όπως κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, κοινωνικά φροντιστήρια, δίκτυα αγροτών-καταναλωτών, το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, συνεργατικά παντοπωλεία, συνεταιριστικά εγχειρήματα αγροτών, λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, πρέπει να τύχουν της προσοχής και του Δήμου μας. 
Η υπεράσπιση της υγείας και της παιδείας, ως κοινωνικού δικαιώματος είναι υποχρέωση της αυτοδιοίκησης. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των σχολειών, των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και να παρέχει πρακτική βοήθεια στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρίες. Οφείλει να προστατεύει την κατοικία, με νομική στήριξη όσων απειλούνται με πλειστηριασμούς, να στηρίζει τις γυναίκες που έχουν ανάγκη με δράσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας, να πει το όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό, να αναπτύξει την διαπολιτισμική αλληλεγγύη και να συμβάλλει σε μια δημοτική πολιτική ισότητας και δικαιοσύνης. 
 Δεύτερο: Ποιότητα ζωής στα μεγάλα παραθαλάσσια κέντρα στους οικισμούς της ενδοχώρας. 
Για νέες αναπτυξιακές υποδομές με εργαλεία τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τον καθορισμό των χρήσεων γης. Οι πολεοδομικές μελέτες και τα σχέδια που βαλτώνουν πρέπει να προχωρήσουν, να ξεκινήσουν καινούργια σε νέες περιοχές.
Για αποτελεσματικές και ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες, με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο, λαϊκή συμμετοχή, αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμό. Η οργάνωση των γραφείων υποστήριξης των αγροτών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αλλάξουν το τοπίο στο δήμο και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν όσα ονειρευόμαστε.
Για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και δημοτικές πολιτικές πράσινης οικονομίας στην ενέργεια, την ανακύκλωση, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων. Με υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, των πόρων, των υποδομών και του δημόσιου χώρου. Εμείς μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα με προτεραιότητα στο πεζό και στο ποδήλατο και για δικαιώματα στους ανθρώπους με αναπηρίες
Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα επανεξετάσουμε την παραχώρηση στον ιδιώτη. Επικεντρώνουμε σε ένα μοντέλο, που εξασφαλίζει πολλαπλές ωφέλειες, όπως περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες, μέγιστο όφελος για το περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Ενημερώνουμε και κινητοποιούμε την κοινωνία για να μην παραδοθεί ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών βορά σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι υπηρεσίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο χώρο όπως Σχολεία, Δημοτικές υπηρεσίες, ΕΛΚΕΘΕ, ΔΕΚΚ, κατοικίες αξιωματικών. Για να οργανωθεί ο χώρος σε πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του Δήμου, υπερτοπικής σημασίας.
 Τρίτο: ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία.
Απαιτείται οργανική ένταξη των προϊόντων του πολιτισμού, της παιδείας , της κοινωνικής αλληλεγγύης , στη ζώσα καθημερινότητα των πολιτών και να αναδειχθεί σε προϊόν δυναμικής ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας στην περιοχή.
Στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση στον τομέα του πολιτισμού με ειδικό τμήμα στο Δήμο και με στέκια πολιτισμού και αλληλεγγύης σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη στέγαση , ενίσχυση και προώθηση της ερασιτεχνικής αλλά και επαγγελματικής δημιουργίας σ όλους τους τομείς (θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, μουσική εκπαίδευση, κλπ) και με εκθέσεις, εκδηλώσεις, λαϊκές συνελεύσεις, χώροι αλληλεγγύης κλπ. 
Τέταρτο: οικονομική ζωή, αγροτική παραγωγή, επιχειρηματικότητα, τουρισμός 
Απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός συνολικά προκειμένου να επανακαθοριστεί ένα πλαίσιο στρατηγικής για μια βιώσιμη, κοινωνικά προσανατολισμένη, και πραγματικά ανταποδοτική τουριστική ανάπτυξη με “κέντρο βάρους” της σύνθεσης του τουριστικού προϊόντος μετατοπισμένο απο τον μαζικά καταναλωτικό απρόσωπο και ισοπεδωτικό χαρακτήρα σε περισσότερο εναλλακτικές μορφές τουριστικής δραστηριότητας που θα στηρίζεται στη σύνδεση του με την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό.
Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ιστορικού, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Δήμου μας παραμένει ζητούμενο, δηλαδή ο τουρίστας να έρχεται σε επαφή με τους εξαιρετικά πλούσιους πόρους της περιοχής όπως το περιβάλλον, οι θεματικές ιστορικές διαδρομές, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, η αγροτική παραγωγή, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και η κρητική διατροφή.
 Πέμπτο: Δημοτική αρχή-Δημοκρατία – Δικαιώματα
Η αυτοδιοικητική μας προσπάθεια επιδιώκει να εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο -στον αντίποδα του δημαρχοκεντρικού- στον τρόπο λειτουργίας του δήμου. 
Το διοικητικό και αναπτυξιακό στοίχημα που θέτουμε θα στηριχθεί και στους θεσμούς του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στους πολίτες και τις λοιπές συλλογικότητες της περιοχής.
Εμείς που απαρτίζουμε αυτή τη δημοτική κίνηση, αποφασίσαμε να μετρήσουμε πλέον τις δυνάμεις, τις ικανότητες, τις ευθύνες, τις προοπτικές και τις βλέψεις μας συμμετέχοντας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, όχι ως μια προσωπική διαδρομή και φιλοδοξία αλλά με διάθεση προσφοράς στον τόπο και στο δημότη.
Επιχειρούμε να βρεθούμε μαζί με κάθε συνδημότισσα και συνδημότη μας που διαθέτει εντιμότητα, συνέπεια, φρέσκια σκέψη και διάθεση για δράση. Κάθε συμπολίτη μας που αρνείται τις γνωστές παθογένειες των κομματαρχών, των πελατειακών σχέσεων, της οικογενειοκρατίας που μας έφεραν ως εδώ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Παραπλανούν την κοινωνία και τους δημότες όσοι ισχυρίζονται πως μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης χωρίς να ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές των κεντρικών κυβερνήσεων.
Οι λύσεις, στα τοπικά προβλήματα, θα δοθούν μόνο από μια αυτοδιοικητική αρχή που θα μπορέσει να μετασχηματίσει το τεράστιο κύμα οργής και απελπισίας που σαρώνει τον τόπο, σε δύναμη ανατροπής και δημιουργίας. 
Εμείς είμαστε έτοιμοι ……με τη δική σας βοήθεια, με τη στήριξη σας, τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο μας, θα τα καταφέρουμε. Καλό Αγώνα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook