Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αρχές του 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αναγκαιότητα κατασκευής φραγμάτων στην Κρήτη για την αντιμετώπιση επικείμενων δύσκολων περιόδων ξηρασίας.
 
Ένα από αυτά τα φράγματα ήταν και το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά.
 
Από τότε και αφού η σχετική χρηματοδότηση εντασσόταν και απεντασσόταν από διάφορα προγράμματα και περικόπτετο ή αυξάνετο, αναλόγως των κυβερνήσεων και των υπουργών, έφτασε το σωτήριο έτος 2005 για να υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους του έργου.

Και από τότε χρειάστηκε μια ακόμη δεκαετία για να έρθει η σημερινή ημέρα των εγκαινίων ενός έργου το οποίο με τα 5,5 έως έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που μπορεί να αποθηκεύει, αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση περιόδων ξηρασίας, για την άρδευση των καλλιεργειών σε βόρειες περιοχές των Χανίων.

Η στιγμή, που μπήκε “το πρώτο νερό στο φράγμα”, ήταν συγκινητική


 

Η τελετή των εγκαινίων
 
Σήμερα, συμβολικά λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (στον οποίο εντάχθηκε ο ΟΑΔΥΚ που ήταν ο φορέας του έργου) οργάνωσε την τελετή των εγκαινίων του φράγματος.  Έτσι ξεκίνησε και η πλήρωσή του με νερό από τις πηγές της περιοχής. Το 2014 το φράγμα Βαλσαμιώτη θα λειτουργεί στο 30% της δυναμικότητάς του, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί το 2015.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και του Προέδρου του ΟΑΚ κ. Γ.Δεικτάκη, οπότε και άνοιξε η κεντρική δικλείδα και μπήκε νερό στο φράγμα από τις πηγές των Μεσκλών.

Για ένα από τα σημαντικότερα έργα διαχείρισης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης.
 

Ο Προέδρος του ΟΑΚ κ. Γ.Δεικτάκης “αφιέρωσε” το σημαντικό αυτό έργο στους αγρότες της περιοχής που θα ωφεληθούν από την λειτουργία του φράγματος και την καλλιέργεια των περίπου 10.000 στρεμμάτων που υπολογίζεται ότι θα αρδεύονται από τα νερά του. Παράλληλα παρομοίωσε τον ΟΑΚ με την “καρδιά”, που όπως και στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και στην πραγματικότητα, μπορεί να συντονίζει τέτοιες αναπτυξιακές προσπάθειες σε όλη τη Κρήτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε., κ. Λευτέρης Κοπάσης, δήλωσε συγκινημένος για την ολοκλήρωση ενός “τεχνολογικού επιτεύγματος” όπως το χαρακτήρισε, που μπορεί να αξιοποιηθεί στην τοπική ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση που προηγήθηκε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους παρευρισκόμενους βουλευτές και εκπροσώπους της πολιτείας, αρχών και φορέων, καλωσόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απ.Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης – καθώς σε περιοχή του Δήμου και μάλιστα σε έκταση της πρώην κοινότητας Βατολάκκου έγινε το φράγμα – και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε. κ.Λευτέρης Κοπάσης.

Ο κ. Βουλγαράκης, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του Υπουργού Αγ. Ανάτπυξης, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον κ. Τσαυτάρη, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του φράγματος Σεμπρωνιώτη, που αποτελεί όπως τόνισε το επόμενο μεγάλο έργο στο Νομό Χανίων.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε ότι με την έναρξη της λειτουργίας του φράγματος, οι πολίτες θα ωφεληθούν πολλαπλά από το έργο, και με έμμεσο τρόπο,  από τα αντισταθμιστικά οφέλη, για τα οποία υπήρξε πρόνοια και σχεδιασμός πριν ακόμη ολοκληρωθεί το έργο.
 

 
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Γ.Γ. του Υπ.Ανάπτυξης και υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα , τον Ειδικό Γραμματέα του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Σταρίδη τους Βουλευτές Χανίων της ΝΔ κ.κ. Βολουδάκη, Βιρβιδάκη και Μαρκογιαννάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης κ. Νίκο Καλογερή.

Ο κ. Τσόκας, αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να αποδοθούν στο σημερινό Δ. Πλατανιά και μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη είπε χαρακτηριστικά ότι η διαχείριση από εδώ και πέρα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ωστε να αποδώσει “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”

Ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στη πολύ μεγαλη σημασία που έχει η υλοποίηση του έργου για της ανάπτυξη της Δ. Κρήτης και τη διαχείριση ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του νησιού, όπως το νερό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι αυτό το έργο ξεκίνησε από τον ΟΑΔΥΚ και ολοκληρώθηκε με την επίβλεψη του ΟΑΚ, υπογραμμίζοντας τη θεσμική συνέχεια του έργου.

Ο κ. Καλογερής έκανε λόγο για ένα έργο που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχεια και για άλλα αντίστοιχα έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί, καθώς όπως τόνισε η Κρήτη είναι από τις περιοχές που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή.
 

Ο κ. Βιρβιδάκης, επεσήμανε ότι το σημερινό έργο έγινε εφικτό χάρη στην διορατικότητα ανθρώπων του παρελθόντος, που είδαν πιο μπροστά από την εποχή τους και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση αυτού του μεγάλου επιτεύγματος που αξιοποιεί το δώρο της φύσης, το νερό.

Στο ιστορικό κατασκευής του έργου αναφέρθηκε ο Δ/ντής Υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης και στα τεχνικά στοιχεία ο Δ/ντής Διαχείρισης Υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Ευάγγελος Μαμαγκάκης.

Στην τελετή παρευρέθησαν οι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός – ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό – και Κισάμου & Σελίνου κ.κ.Αμφιλόχιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Γιάννης Μανούσακας καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων
Εδώ σήμερα επιβεβαιώνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η συνέργεια των δυνάμεων ενός τόπου”, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι πρόκειται για ένα “τεράστιο” έργο για τον τόπο

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, σημείωσε ότι με τα σημερινά εγκαίνια οι φορείς του νησιού στέλνουν το μήνυμα ότι όταν συνεργάζονται μπορούν να επιτυγχάνουν ένα διαχρονικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook