Υλικά

• 15 αγκινάρες, με τα κοτσάνια τους
• 100 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και ολόκληρη
• 100 γρ. καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
• ½ ματσάκι μάραθο, μόνο τα κλωνάρια του
• λίγη κόκκινη πιπερίτσα, ολόκληρη
• 5 σκελίδες σκόρδου
• 1 κ. σούπας κόκκους κόκκινου πιπεριού
• 2 λεμόνια
• 400 γρ. ξύδι
• 250 γρ. νερό
• 3 κ. σούπας αλάτι χονδρό
• Λίγο αλάτι ψιλό
• Παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειαστεί για να σκεπάσει τις αγκινάρες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε το κοτσάνι και τις χωρίζουμε στα 4. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, το χυμό και τις κούπες των λεμονιών και λίγο αλάτι (ψιλό). Τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά για να μη μαυρίσουν και στη συνέχεια τις αποσύρουμε και τις στραγγίζουμε.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το ξύδι, το νερό και το χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες μαζί με τα κοτσάνια τους, το καρότο, τη σελινόριζα καθώς επίσης τα μάραθα, την πιπερίτσα και το σκόρδο. Μόλις πάρουν βράση, μετράμε και αφήνουμε ακόμα για 5 λεπτά. Κατόπιν, τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε.

Σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε μια στρώση αγκινάρες, συνεχίζουμε με μία σειρά καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, επαναλαμβάνουμε με αγκινάρες, μετά βάζουμε τη σελινόριζα και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια και το μάραθο ψιλοκομμένο. Συμπληρώνουμε το βάζο με παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να τα σκεπάσει. Κλείνουμε αεροστεγώς και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Χρειάζεται τουλάχιστον 20 μέρες για να γίνει και να το ανοίξουμε.