Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Πολωνία και σε άλλα κράτη-μέλη του NATO στην κεντρική καθώς και στην ανατολική Ευρώπη υπό το φως της ουκρανικής κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιέμονιακ.

Ο Σιέμονιακ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εμφανίζεται ανοικτή όσον αφορά αυτή την ιδέα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη αρχίσει λεπτομερείς συνομιλίες σχετικά.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία την περασμένη Τρίτη κι επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στο πολωνικό έδαφος ως το 2018, ενώ συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στην (κεντρική και την ανατολική) Ευρώπη, όπως επίσης και στην Πολωνία», δήλωσε ο Σιέμονιακ στο ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.
«Θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες και είμαι ευτυχής που οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ (αλλά και) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι ανοικτοί ως προς αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν, δήλωσε ο Σιέμονιακ, «υπήρχε μια ξεκάθαρη προσδοκία, όπως επίσης από όλους τους συμμάχους του NATO (στην) Ανατολική Ευρώπη, αναμένουμε μια μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και η ανατολική πλευρά του NATO πρέπει να ενισχυθεί».

Με δεδομένη την κρίση στην Ουκρανία, είπε, είναι «φυσικό» να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα εξεταστεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Ικανοποιώντας ένα αίτημα της Βαρσοβίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν την κλίμακα των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν στο έδαφος της χώρας, στέλνοντας στην Πολωνία 12 μαχητικά F-16 και 300 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πριν από την απόφαση αυτή στο πολωνικό έδαφος έδρευε μόνο μια μικρή αμερικανική αποστολή που συνέβαλε στην εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Πολωνίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook