H νέα πραγματικότητα στις διεθνείς αγορές είναι “τέλος το φθηνό” χρήμα. Η Fed ξεκίνησε το tapering κάποιους μήνες πριν και πλέον το θέμα συζήτησης επικεντρώνεται στο αν θα αυξηθούν τα επιτόκια ή όχι από το 2015, με μεγάλο στοίχημα το αν θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και η απασχόληση στην αμερικανική οικονομία, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη η κατάσταση βελτιώνεται και τα επιτόκια μειώνονται.

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πρέπει να υπολογίζεται έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε νέες διευκρινήσεις σχετικά με το κόστος αναχρηματοδότησης των ΗΠΑ και οι αγορές είναι πλέον προετοιμασμένες για την άνοδο του κόστους αναχρηματόδοτησης του χρέους σε δολάρια. Δηλαδή, οι ΗΠΑ σταματούν να τροφοδοτούν τς παγκόσμιες αγορές με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που επηρεάζει και τα τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη, ενώ το κόστος δανεισμού θα αρχίζει να αυξάνεται. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι το επίσημο επιτόκιο θα έχει ανέλθει στο 1% ως τα τέλη του 2015. Η μέση πρόβλεψη του Δεκεμβρίου ήταν για 0,75%. Η επίσημη πρόβλεψη για τα επιτόκια στα τέλη του 2016 ανέβηκε από το 1,75% στο 2,25%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό θα κόψει τα φτερά από τα διεθνή επενδυτικά ιδρύματα, που χρησιμοποιώντας το φθηνό χρήματα και την μεγάλη αυτή ρευστότητα οδήγησαν σε τέτοια επίπεδα τα παγκόσμια χρηματιστήρια, ενώ θα θα βρεθούν υπό πίεση οι τιμές των εμπορευμάτων και οι αναδυόμενες αγορές.

“H Fed συνεχίζει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής με τη Yellen να είναι υπερβολικά ξεκάθαρη σχετικά με τις εκτιμήσεις της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε και την αφορμή για την άνοδο του δολαρίου αλλά και για νέες πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών”, τονίζει ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της Delta Forex Group, επίσημος αντιπρόσωπος της FX Pro.

“Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πλέον κάθε επόμενη συνεδρίαση της Fed θα είναι μια πρόκληση για τις μετοχές, το δολάριο και το χρυσό καθώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι θετικές εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία και αυτό θα οδηγεί στην ολοκλήρωση του QE. Κατά την άποψή μας, αυτό συνεπάγεται χαμηλότερο ρυθμό κερδών για τις μετοχές”, προσθέτει.

Τι σημαίνει όμως μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου; Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης απαντά ότι αν το συγκρίνουμε με τα επιτόκια του ευρώ και του γεν, αυτό σημαίνει ότι η «επιτοκιακή ψαλίδα» εκμηδενίζεται και αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον για το αμερικανικό νόμισμα το οποίο παύει να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση άλλων θέσεων. Αυτό συνεπάγεται ότι το δολάριο θα πρέπει να ενισχυθεί έναντι του ευρώ και του γεν κυρίως. Αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για μια σταθερή μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία του δολαρίου. Όσον αφορά τις τράπεζες στην Αμερική, η άνοδος του βασικού επιτοκίου κάνει περισσότερο ελκυστικό το δανεισμό από τις τράπεζες.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook