Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του».

Το εν λόγω σχέδιο διατάγματος αφορά τα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια» τα οποία θα τοποθετούνται σε καταδίκους, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται.

Το κείμενο του διατάγματος είναι προσαρμοσμένο στις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως είναι γνωστό, η Αρχή τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφασή της είχε κάνει διορθωτικές υποδείξεις στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια». Οι υποδείξεις αφορούσαν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων και υποδίκων που θα χρησιμοποιήσουν το «βραχιολάκι».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο διατάγματος, το «βραχιολάκι» εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος γεω-εντοπισμού, ενώ θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τα «βραχιολάκια» θα εφαρμοστεί για 18 μήνες και για περίπου 250 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε:

α) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

β) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

γ) Έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

δ) Έως 50 υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

Τέλος, ο επιτηρούμενος θα υπογράφει δήλωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει μέλη του αρμόδιας ομάδας επιτήρησης και ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει το «βραχιόλακι».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook