Οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, στην πρώτη της συνέντευξη τύπου στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α., προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές προκαλώντας σημαντικές ενδοσυνεδριακές μεταβολές στα περισσότερα χρηματιστήρια.

Η δήλωση που αναστάτωσε περισσότερο τις αγορές σχετίζεται με την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, για πρώτη φορά από το 2008, έξη μήνες μετά την λήξη του προγράμματος απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης (το ονομαζόμενο tapering), δηλαδή περίπου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Παράλληλα αποσυνδέθηκε η υλοποίηση της πολιτικής αυτής από τον στόχο μείωσης της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 6.5%. Βέβαια η ανεργία στις Η.Π.Α. βρίσκεται ήδη στο 6.7% , σημειώνοντας πτώση 3.3% από την κορυφή του 2010. Ας τα βλέπουν αυτά οι σοφοί της Ευρωζώνης.

Η αμερικάνικη οικονομία τρέχει πλέον με ικανοποιητικούς και επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και ως συνέπεια τούτου μεταβάλλεται η νομισματική της πολιτική από χαλαρή σε ουδέτερη αρχικά. Ο προφανής στόχος είναι να προλάβουν την δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία και να αποφευχθεί μία νέα ύφεση προερχόμενη πλέον από τον πληθωρισμό.

Όπως ο προκάτοχος της Γέλεν πέρυσι τον Μάϊο προετοίμασε τις αγορές για τον επερχόμενο περιορισμό της παροχής ρευστότητας στην οικονομία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έτσι και σήμερα η Γέλεν προετοιμάζει έγκαιρα τις αγορές για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Ποιες είναι όμως οι άμεσες συνέπειες στην οικονομία και στα χρηματιστήρια από την αλλαγή αυτή της νομισματικής πολιτικής ;

• Το δολάριο θα είναι πλέον λιγότερο ελκυστικό νόμισμα για δανεισμό και αγορά άλλων περιουσιακών στοιχείων με στόχο υψηλότερες αποδόσεις( το λεγόμενο carry trade). Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις στις αγορές των εμπορευμάτων αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

• Το δολάριο θα πρέπει να ανατιμηθεί έναντι των λοιπών νομισμάτων, γεγονός που εφόσον συμβεί θα βοηθήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών προϊόντων.

• Η απουσία του φθηνού χρήματος που λειτουργούσε ως καύσιμο για την άνοδο της Wall Street θα οδηγήσει σε εντονότερη μεταβλητότητα, έως ότου οι επενδυτές πεισθούν για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης.

• Μέρος της ρευστότητας που θα στερηθεί η αγορά από την Fed πιθανότατα θα αντικατασταθεί από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας μέσα από προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι το γεν και το ευρώ θα είναι τα νέα προσφιλή νομίσματα για carry trade, γεγονός που θα επιτείνει την περαιτέρω αποδυνάμωση τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο προβάλλουν ως ένα ελκυστικό στόρι ανάκαμψης, προσφέροντας μάλιστα την δυνατότητα τοποθετήσεων σε ισχυρό νόμισμα. Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας θα βρεθεί κερδισμένη από τις νέες υπό διαμόρφωση οικονομικές πολιτικές.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook