Η καταγραφή-αποτύπωση όλων των βιομηχανικών-βιοτεχνικών κτιρίων στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι) από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της οικιστικής μας κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εργασίας που ανέλαβε και ολοκλήρωσε επιστημονική ομάδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ. 
Την πολύτιμη αυτή εργασία, που αποτυπώνει ιστορικά την βιομηχανική εξέλιξη στην Ανατολική Κρήτη, παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που προχώρησε στο έργο καταγραφής των κτιρίων. 
Η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ που αποτελείται από τις αρχιτέκτονες μηχανικούς Χρυσούλα Κοκολάκη, Κατερίνα Λεμπιδάκη, Ευαγγελία Μουντράκη και Νατάσσα Πηλίτση παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τον τόμο-και σε ψηφιακή μορφή- όπου καταγράφονται φωτογραφικά τα κτίρια και η χρήση τους. 
Όπως ανέφερε η ομάδα εργασίας, τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια, περί τα 400 στο Ηράκλειο και 200 στο Λασίθι, αποτελούν πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά που θα πρέπει να συντηρηθεί-αποκατασταθεί και αναδειχθεί. 
Πρόκειται για ανεμόμυλους, υδρόμυλους, φάμπρικες, λεμονοποιεία, σαπωνοποιεία, σταφιδοεργοστάσια, πυρηνελαιουργεία κ.α. που κτίστηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι από το 1890 έως το 1970. 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και την επιστημονική ομάδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ανέφερε ότι η μοναδική αυτή εργασία που καταγράφει για πρώτη φορά την βιομηχανική-βιοτεχνική εξέλιξη της Ανατολικής Κρήτης πρόκειται να αναδειχθεί σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook