Σκληρές και πολύωρες είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση. Οι επικεφαλής της τρόικας πλέον έχουν μεταβάλει άρδην την στάση που κρατούσαν μέχρι πρόσφατα και ζητούν μία σειρά από εγγυήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου. Δύο είναι οι βασικές τους απαιτήσεις, η πρώτη έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις και η δεύτερη με το λιγότερο κράτος.

Για το μεν πρώτο ζήτημα η τρόικα ζητά από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα σε πωλήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου, ενώ για τη μείωση των δαπανών πλέον απαιτούν όχι μειώσεις μισθών, αλλά απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Φέρονται μάλιστα να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος μισθοδοσίας.

Σιγή ιχθύος
Από την ελληνική πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος και δεν δίνονται πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ωστόσο όσες διαρρέουν, κυρίως από την πλευρά της τρόικας, κάνουν λόγο για αύξηση των απαιτήσεων, απόρροια των αστοχιών και των καθυστερήσεων που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ειδικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η τρόικα απαιτεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες είναι σχετικά ασαφείς. Κάποιοι κάνουν λόγο για ενέχυρο της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης, έναντι των δανείων που θα δοθούν από την πλευρά της Ε.Ε. και ΔΝΤ και κάποιες άλλες μιλούν για τη δημιουργία ενός «καλαθιού» το οποίο θα διαχειρίζεται η τρόικα και όχι η ελληνική πλευρά.

Πάντως πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν σε υψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να εκχωρηθεί στην τρόικα αρμοδιότητα ή αρμοδιότητες τις οποίες δεν μπορεί βάσει του Συντάγματος και βάσει της λογικής να έχει.

Δεσμεύσεις
Οποια και αν είναι η αλήθεια, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας και επ΄ αυτού δεν δείχνουν να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Μάλιστα θεωρούν πως αυτό, το πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι άτολμο και ασαφές και ζητούν περισσότερες δεσμεύσεις, καθώς επίσης και ένα σαφές, εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα.

Το δεύτερο σημείο είναι η μείωση του κράτους. Οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ζητούν, αν όχι να απαιτούν, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα θεωρούν πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να μειωθεί δραστικά το κόστος μισθοδοσίας και θα φανεί μία πραγματική μείωση στο σύνολο των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Κάτι ανάλογο ζητούν, εκεί γίνονται και περισσότερο σαφείς, για τις ΔΕΚΟ, αλλά και τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου που πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν. Συγκεκριμένα θεωρούν πως σε πολλές ΔΕΚΟ, αλλά και στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, θα πρέπει το πλεονάζον προσωπικό να απολυθεί και όχι να μεταταχθεί. Επ΄ αυτού η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί και αντιπροτείνει μία σειρά από άλλους τρόπους που θα φέρουν ισόποσο αποτέλεσμα, κάτι που όμως δεν πείθει τον τρόικα.

Θα περιμένουν…
Η τρόικα αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο έχει βάλει στο τραπέζι το αίτημα για πολιτική συναίνεση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών. Η διαπραγμάτευση πάντως αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδος, αφού οι επικεφαλής δεν έφυγαν από την Αθήνα, αλλά θα περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επιστρέψει από το Eurogroup, αύριο το βράδυ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις επαφές.

Θεωρούν ότι μετά το Eurogroup και αφού έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο επιπρόσθετης βοήθειας από την Ε.Ε., τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά θα έχουν στενέψει απελπιστικά.

Συμφωνία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί προς τα τέλη της εβδομάδας με πιθανότερες ημερομηνίες την Πέμπτη ή την Παρασκευή και όλα αυτά υπό την προυπόθεση πως θα έχει υπάρξει τελική συμφωνία.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook