Με ποσοστό αναπηρίας 80% κατέληξε ενας πυροσβέστης από τη Μυτιλήνη μετά από εκπαιδευτική άσκηση στο Ηράκλειο, όπως καταγγέλουν συνδικαλιστικά όργανα πυροσβεστών και όπως φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του το ΚΚΕ.

Στην ερώτηση ουσιαστικά θίγονται οι συνθήκες και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες με κίνδυνο τη ζωή τους πανελλαδικά και αναφέρεται ως παράδειγμα το περιστατικό του πυροσβέστη που συμμετείχε σε άσκηση στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΑΚΠ καθώς και στην ερώτηση προς τη Βουλή, ο πυροσβέστης είχε πριν από περίπου ένα χρόνο συμμετάσχει σε προγραμματισμένη άσκηση της πυροσβεστικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Κατά τη χρήση της αναπνευστικής συσκευής αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου μετά τη νοσηλεία ανακοινώθηκε πόρισμα που πιστοποιούσε ποσοστό αναπηρίας 80% στον πυροσβέστη.

Ενα χρόνο μετά, όπως συνεχίζεται στην ανακοίνωση και στην ερώτηση προς τη βουλή, παραμένει άγνωστο αν έχει εκδοθεί πόρισμα που να ρίχνει φως στα αίτια του περιστατικού

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης του προσωπικού της Πυροσβεστικής (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών), αναφέρεται ότι περίπου πριν ένα χρόνο (13/12/12), πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε πυροσβέστη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, ο οποίος ένιωσε αρχικά μια έντονη δυσφορία, όταν έκανε χρήση της αναπνευστικής συσκευής.

Ο εν λόγω πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Αργότερα ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, στον παθόντα πυροσβέστη, το πόρισμα που πιστοποιούσε ποσοστό αναπηρίας 80%.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Πυροσβεστικού Σώματος διενεργήθηκε αρκετούς μήνες μετά το συμβάν. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί το πόρισμά της για τη διαλεύκανση των αιτίων του συμβάντος.

Επίσης σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) Δυτικής Ελλάδας, μέσα από καταγγελίες, αναδεικνύεται το σοβαρό θέμα της χρήσης και συντήρησης αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών, καθώς και βλάβες που διαπιστώνονται στις αναπνευστικές συσκευές.

Το Υπουργείο έχει ευθύνη για την απαράδεκτη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας του πυροσβέστη εδώ και ένα χρόνο. Έχει επίσης ευθύνη για τη μη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που διασφαλίζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Πότε θα ολοκληρωθεί το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης;

Θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, στην επαρκή συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες, καθώς και στην άμεση αντικατάσταση και ανανέωση των συσκευών, όπου απαιτείται;

Θα υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του Υπουργείου για την έκδοση των απαιτούμενων διαταγμάτων για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook