Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητεί μια «έξοδο» για το συνταγματάρχη Καντάφι, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι «οι ώρες του καθεστώτος είναι μετρημένες».

«Δεν είναι κάτι που νομίζουμε μόνο εμείς», ανέφερε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Canale 5. Στη συνέχεια τόνισε πως, «Το επιβεβαιώνουν μηνύματα που φθάνουν από το στενό κύκλο του καθεστώτος. Ορισμένα μέλη του κύκλου του Καντάφι, έχουν μιλήσει υπό την κάλυψη, της ανωνυμίας κι έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Καντάφι αναζητεί έναν τρόπο για να φύγει με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τον Φρατίνι, ο κύκλος του Καντάφι αναζητεί έναν προσήκοντα τρόπο για να αποσυρθεί και να εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική σκηνή. «Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε έναν τρόπο πολιτικής εξόδου μέσω του οποίου ο δικτάτορας και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν», είπε ο ιταλός ΥΠΕΞ. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στόχος στη Λιβύη είναι «ο άμεσος σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης», που «δε θα είναι μόνο μια κυβέρνηση της Βεγγάζης αλλά ολόκληρης της Λιβύης».

Όσον αφορά τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από την Υποσαχάρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες διαμέσου των ακτών της Λιβύης, ο Φρατίνι είπε πως η Ρώμη έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων, ότι θα σταματήσουν όταν αυτό αναλάβει την εξουσία. «Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι όταν αναλάβουν την κυβέρνηση ολόκληρης της Λιβύης, οι αφίξεις μεταναστών θα σταματήσουν», δήλωσε ο ιταλός υπουργός. Είναι «προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» η συνεργασία προς το σκοπό αυτό με το Συμβούλιο να είναι «ακόμα καλύτερη από ό,τι με τον Καντάφι», ολοκλήρωσε ο Φρατίνι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook