Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται, για ακόμη μία φορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του… μπάχαλου που δημιουργήθηκε με την εκχώρηση στην εφορία των ανείσπρακτων ενοικίων. Των μισθωμάτων, δηλαδή, που χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να εισπράξουν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές.

Με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2013, οπότε ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Με τα τωρινά, δηλαδή, δεδομένα χιλιάδες φεσωμένοι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν το ενοίκιο το 2013 θα πρέπει να το δηλώσουν σαν εισπρακτέο εισόδημα.

Μεταβατική διάταξη

Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «με τον νέο Κώδικα (Φορολογίας Εισοδήματος) κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα εισοδήματα, γι’ αυτό και εκλείπει τελείως ο λόγος να εκχωρήσει το δικαίωμα στο Ελληνικό Δημόσιο των ενοικίων αυτών». Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ, ακόμη δεν έχει υπάρξει μεταβατική διάταξη ή διευκρινιστική εγκύκλιος για το τι θα γίνει με τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το 2013.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους-διαδικασία που έχει ξεκινήσει- καθώς δεν γνωρίζουν πώς θα δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια…

«Επί του θέματος που προέκυψε, ο ΓΓΔΕ μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ειδική μεταβατική ρύθμιση για την εκχώρηση των ανείσπρακτων του 2013, που διέπονται από τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ για τα επόμενα, την οποία δεν είδαμε μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προβεί σε άμεση επίλυση του προβλήματος, και όχι να \”παίζει\” με τον πόνο μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.


Δεν έχουν να πληρώσουν

Όλα αυτά, όταν ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν διαθέτει εισοδήματα από ακίνητα, αλλά πληρώνει μόνο φόρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kapa Research. Ακόμη, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι, σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.

Παράλληλα, διπλασιάστηκαν σε ένα έτος οι φόροι, έκτακτες εισφορές ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22% που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος.

Τέλος, βάσει της ίδιας έρευνας, οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν στις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κ.λπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook