Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book-building process) για επενδυτές εκτός της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησαν Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι επενδυτές υποδέχονται με αυξημένο ενδιαφέρον τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank που δρομολογούνται από σήμερα. Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση θα υπερκαλύψει την προσφορά, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής των τραπεζών για αυξημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε να καλυφθούν και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών. 

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book-building process) για επενδυτές εκτός Ελλάδας.

Η τράπεζα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι \”το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα ζητήσει από την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 28ης Μαρτίου 2014 (η ΕΓΣ) να προχωρήσει στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τους ειδικότερους όρους και θα εισηγηθεί προς την ΕΓΣ ένα συνολικό ποσό κεφαλαίων προς άντληση ύψους έως €1,75 δισ.

Εκτός από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για επενδυτές εκτός Ελλάδας, αναμένεται ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα απευθυνθεί και σε επενδυτές στην Ελλάδα με δημόσια προσφορά, με την επιφύλαξη της λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως %ιεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunner) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP Paribas ως Διεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος\”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία την έκδοση τριετούς ομολόγου κύριου χρέους ποσού 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών, που παρέμεινε ανοικτό για λίγες ώρες, συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα € 3 δισ (υπερκάλυψη 6 φορές). Συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. 


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών και της Alpha Bank

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πλήρους εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών, η οποία θα λάβει χώρα με κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, με στόχο την άντληση ποσού 1,2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Τρίτη. Για το σκοπό αυτό βρίσκονται στο Λονδίνο οι κ.κ. Δ. Κωστόπουλος (IR Manager), Σ. Φιλάρετος (COO) και Β. Ψάλτης (Γενικός Διευθυντής).

Τα κεφάλαια από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με υψηλής ποιότητος εποπτικά κεφάλαια, η οποία θα διευκολύνει την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ, σημειώνει η Alpha Bank.

Η προσφορά θα γίνει προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος. Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της τράπεζας, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014.

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η Alpha Bank οι οίκοι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου, υπό συνήθεις όρους και προϋποθέσεις.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook