Από διαδικασία αξιολόγησης θα περνούν όσοι μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο στενό δημόσιο τομέα αποκάλυψε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Τόνισε πως στόχος της αξιολόγησης είναι «όσοι δεν είναι άξιοι να είναι στο Δημόσιο, να μην συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο». Τη διαδικασία της αξιολόγησης θα αναλάβει το ΑΣΕΠ, παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα απολύσεων, ο Γ.Ραγκούσης δήλωσε πως «με δημοσιονομικά κριτήρια, είναι παράλογο και ανόητο να προχωρήσει κάποιος σε απολύσεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως, βάσει του σχεδίου μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, σε τρία χρόνια θα εργάζονται 200.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε οικονομικό κόστος αυτό μεταφράζεται πως το 2013 το δημόσιο θα στοιχίζει 16 δισ. ευρώ, ένα από τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας δημόσιου τομέα στην ΕΕ ή σε χώρα του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μικρό και ποιοτικό στη λειτουργία του κράτος, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Ραγκούσης τάχθηκε κατά των «τυφλών και οριζόντιων μετατάξεων» και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ένα σύστημα αξιολόγησης όσων τελούν υπό μετάταξη.

«Να δούμε εάν όντως αξίζει κάποιος να περάσει στο Δημόσιο. 'Οποιος δεν είναι άξιος, δεν χρειάζεται να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο» τόνισε. Εξηγώντας το άξιος, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι ένας δημόσιος υπάλληλος πρέπει να είναι επιμελής, ευσυνείδητος και καλός συνάδελφος.

Ερωτηθείς ποιος θα κρίνει τους υπό μετάταξη υπαλλήλους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως χρειάζονται εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και ότι μόνο το ΑΣΕΠ μπορεί να αναλάβει τέτοια διαδικασία.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσουν να λειτουργούν πιλοτικά κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και τα απογεύματα.

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι:

Οι αποκρατικοποιήσεις, από τη φύση τους, δεν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να προχωρήσει τόσο γρήγορα και να εξελιχθεί ως δια μαγείας πιθανότατα να υπάρχουν πεδία που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έγινε πλήρως ό,τι έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο, αλλά δεν θα μπορούσα να μιλήσω εγώ γιαυτά, καθώς είναι ειδικά πεδία το θέμα του Ντομινίκ Στρος Καν θα επηρεάσει το ελληνικό ζήτημα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το σπορ, που δεν είναι και οφέλιμο, της συζήτησης για πρόωρες εκλογές και της προσφυγής σε κάλπες νωρίτερα του προβλεπόμενου όταν πει ο πρωθυπουργός θα κατατεθεί ο νέος εκλογικός νόμος αμεσα θα ισχύσει η ανάρτηση στο διαδίκτυο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών και στη συνέχεια θα έρθει μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαφάνεια σε σχέση με τους πολιτικούς.

(in.gr)