Υλικά

• 1 κιλό μπακαλιάρος «φτερό»
• 1 κιλό πατάτες, ολόκληρες με τη φλούδα
• 200 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
• 20 μαύρες ελιές
• 2 αυγά χωριάτικα, βραστά και κομμένα σε ροδέλες
• 2 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• Πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε να μουσκέψει σε νερό που το αλλάζουμε κάθε τόσο, ώστε να ξαρμυρίσει καλά.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρει μία βράση στη φωτιά και στη συνέχεια αποσύρουμε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.

Αφαιρούμε τα ψαροκόκκαλα και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια το ψάρι. Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες με τις φλούδες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε 100 ml. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Στρώνουμε σε ταψί, πρώτα τις πατάτες μετά τον μπακαλιάρο και τέλος τα κρεμμύδια και τις ελιές .

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπερώνουμε και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 190ο C για 20 λεπτά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα βραστά αυγά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.