Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περιφερειακή δύναμη» τη Ρωσία, λέγοντας ότι «φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Κριμαία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά τόνισε ότι η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση». Ο Ομπάμα δήλωσε από τη Χάγη ότι δεν αναμένεται να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία διά της βίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία μετά από σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια -όπου επικράτησε το θέμα της Ουκρανίας-, τόνισε ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι ξένοι ηγέτες είναι να χρησιμοποιήσουν νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα για να πιέσουν τη Μόσχα.

Δήλωσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση», καθώς η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο ρωσικός στρατός έχει τον έλεγχο της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανειλικρινής εάν έλεγε ότι υπάρχει μια απλή λύση σε αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή.

Τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι η υπ' αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα να πυροδοτηθεί κάποιο πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε -σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε- ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, φαίνεται πως αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας. Επισήμανε, πάντως, ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος και ότι είναι δικαίωμα της Μόσχας να αναπτύξει στρατεύματα εκεί.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα εισέλθει βαθύτερα σε ουκρανικό έδαφος και προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο ότι αυτή θα ήταν κακή επιλογή.

Επανέλαβε ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας, ακόμα και εάν η κυβέρνηση της χώρας διέταξε τα στρατεύματά της να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία» δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου.

«Μας απασχολεί, επίσης, η περαιτέρω καταπάτηση (σ.σ. εδαφών) από τη Ρωσία στην Ουκρανία» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναφέρθηκε στις κυρώσεις της Δύσης και είπε ότι ο Πούτιν «θα πρέπει απλά να καταλάβει ότι υπάρχει μια επιλογή εδώ».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις είπε ότι μολονότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί.

Πρόσθεσε ότι επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν τον πράξει θα υποστεί το κόστος.

Η σύγκριση της Κριμαίας με την περίπτωση του Κοσόβου, την οποία προβάλει η Μόσχα για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα και την προσάρτηση της περιοχής, «δεν έχει νόημα», τόνισε.

«Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα». Όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν.

Τη Δευτέρα ξένοι ηγέτες απείλησαν τη Ρωσία ότι δεν θα γίνει η Σύνοδος της G8 στο Σότσι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Χάγη, την ώρα που οι ηγεσίες των χωρών της G7 συνεδρίαζαν χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πως η Μόσχα δεν θα θεωρούσε «μεγάλο πρόβλημα» την ακύρωση της συνόδου.

in.gr