Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία δίνει λύση στο ζήτημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, με την Απόφαση αυτή πληρούνται όλοι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της χρήσης ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, στη θέση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.

Με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεων”, την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων».

Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 134167, της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη και των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, με την οποία τροποποιείται η με αριθ. 263493/27.07.2004 κοινή υπουργική απόφαση «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του ζωικού τους κεφαλαίου σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 21/2004 του Συμβουλίου» (Β΄ 1253), σε εκτέλεση των Κανονισμών (ΕΚ) 1505/2006, 933/2008 και 759/2009 της Επιτροπής και του Κανονισμού (ΕΚ) 1560/2007 του Συμβουλίου.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ με την απόφαση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook